Ajan­kohtai­sta

Testosteronitutkimuksiin uudet pelisäännöt

Yhdysvaltojen kansallisen akatemian alainen Institute of Medicine (IOM) antoi marraskuussa tarkat ohjeet, miten miehen vaihdevuosiin tarkoitetun testosteronihoidon kliiniset tutkimukset pitäisi toteuttaa. Testosteronia käytetään Yhdysvalloissa enenevästi miehen hypogonadismin oireisiin, joita ovat elinvoimaisuuden heikkeneminen, väsymys, ärtyneisyys, masennus, sukupuolisen halukkuuden ja lihasmassan ja -voiman väheneminen, erektiohäiriöt ja hikoilu.

Ohjeissa todetaan, että tutkijoiden on ensin osoitettava testosteronin hyöty pienemmillä ryhmillä ja että tutkittavien tulee täyttää selvät hypogonadismin kriteerit. Vasta kun teho on todistettu, voidaan tutkittavien joukkoa laajentaa ja ryhtyä selvittämään myös hoidon haittoja. Ohjeita pidettiin tarpeellisina, sillä kliinisiin kokeisiin on Yhdysvalloissa otettu mukaan keski-ikäisiä tai vanhempia miehiä, joiden testosteronitaso on normaalin alarajoilla, mutta joiden oireet eivät täytä hypogonadismin kriteerejä.

IOM:n asiantuntijapaneelin mukaan tutkimuksissa testosteronia saa käyttää vain hoitona, ei ennalta ehkäisyyn. Tutkimuksissa tulisikin keskittyä niihin testosteronihoidon aiheisiin, joihin ei ole muita vaikuttavia hoitoja. Tutkittavien joukosta tulee karsia pois ne miehet, joilla on prostatahyperplasian tai -syövän riski. Asiantuntijoiden mukaan nyt on aika selvittää testosteronihoidon rooli hyvin tehdyillä tutkimuksilla.

Laajassa, toistaiseksi julkaisemattomassa Turku Ageing Male -tutkimuksessa oli tavoitteena selvittää testosteronin tehoa ja turvallisuutta miehen vaihdevuosioireisiin. Tutkimukseen osallistui 15 000 miestä, jotka olivat 40–70-vuotiaita

– Löysimme sukuhormonaalisia muutoksia satunnaisotoksessa kaikkiaan 34 %:lta, kertoo dosentti Pasi Pöllänen Turun yliopistosta. Satunnaisotoksen kaikista 40–70-vuotiaista miehistä 10 %:lla testosteronitaso oli alle normaalin ja 24 %:lla testosteronin puute oli kompensoitu eli lutenisoivan hormonin pitoisuudet olivat koholla (> 6,0 U/l, ikäryhmän ylimmän kvartaalin alueella). Oireilevilla miehillä, joilla oli myös sukuhormonaalinen muutos, oli kuitenkin muita sairauksia, jotka estivät heitä osallistumasta tutkimukseen.

– Puhdas andropaussi ilman testosteronihoidon estäviä sairauksia osoittautui hyvin harvinaiseksi, kertoo Pasi Pöllänen. Turun tutkimuksessa vain 0,23 % täytti testosteronihoidolle asetetut kriteerit, eli heillä oli merkittäviä oireita, sukuhormonaalinen muutos, mutta ei hoidon estäviä sairauksia tai tekijöitä. Lääketutkimukseen kelpaavien vähäisen määrän takia Turku Ageing Male -tutkimusta ei voitu toteuttaa alkuperäisen suunnitelman mukaan, huolimatta 15 500 miehen lähtömateriaalista.

– Tärkeimpiä testosteronin käytön estäviä sairauksia ovat sydän- ja verisuonisairaudet, verenpaine ja ennen kaikkea eturauhasen liikakasvu. Vaikka yksittäiset ikääntyvät miehet ovatkin käyttäneet testosteronia jo 30-luvulta saakka, juuri eturauhasen liikakasvun ja syövän pelko on hillinnyt hormonin laajempaa käyttöä. Testosteronista ei ole nykytiedon perusteella tulossa naisten hormonikorvaushoidon kaltaista elämänlaatulääkettä, ellei käsityksemme testosteronin ja tiettyjen sairauksien välisestä yhteydestä muutu, toteaa Pasi Pöllänen.

MARIA KURONEN

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030