Ajan­kohtai­sta

THL: Suomessa tutkitaan kahta omikron-epäilyä – molemmilla kontakti ulkomaille

PCR-testituloksessa ilmenevä deleetio S-geenissä antaa vihjeen omikron-muunnoksesta.

Anne Seppänen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Suomessa tutkitaan tällä hetkellä kahta koronatapausta, joita epäillään omikron-virusmuunnoksiksi, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Molemmissa tapauksissa tartunnan saaneella on kontakti ulkomaille.

Paikalliset viranomaiset ovat määränneet sairastuneet eristykseen ja kartoittaneet heidän kontaktinsa.

Variantin varmistamiseksi näytteet epäillystä omikron-variantista sekvensoidaan. Tulosten saaminen kestää muutamia päiviä.

Havaitussa kahdessa tapauksessa epäilyt virusmuunnoksesta liittyvät PCR-testitulokseen, jossa on tunnistettu S-geenissä oleva deleetio. Vastaavaa deleetiota on esiintynyt myös muilla koronaviruksen varianteilla.

Ainakin yksi löydös Helsinki-Vantaalta

Myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kertoo Twitterissä yhdestä, viime perjantaina otetusta S-geeninegatiivisesta koronanäytteestä, joka voi olla uutta omikron-muunnosta.

Lue myös

Ilta-Sanomien tietojen mukaan tämä näyte on otettu Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

– Aiemmin geeninegatiiviset näytteet olivat brittivarianttia, mutta kun brittivariantti on jäänyt deltavariantin jalkoihin ja käytännössä hävinnyt, nyt on aika paljon mahdollista, että uudet rajatestinäytteet ovat omikronvarianttia, Lehtonen kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjoittajat

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030