Lehti 50-52: Ajan­kohtai­sta 50-52/2010 vsk 65 s. 4167

Tiedekunnat kritisoivat yliopistouudistusta

Ulla Järvi

Yliopistouudistus on tuonut lääketieteellisiin tiedekuntiin valtavasti lisää byrokratiaa, napannut professorit istumaan kokouksissa ja uuvuttanut henkilökunnan. Henkilöstön tyytymättömyys käy ilmi Tieteentekijöiden liiton ja Professoriliiton viikko sitten julkaisemasta mielipidekyselystä.

Lääkäriliiton neuvottelupäällikkö Heikki Pärnänen ei ole yllättynyt kyselyn tuloksista, sillä uudistuksesta on jo esitetty kritiikkiä Lääkäriliiton sisällä yliopiston ja valtionsektorin valiokunnan kokouksissa. Silti konkreettisten ongelmien laajuus on huolestuttavaa.

Ongelmat näkyvät myös kyselyn avovastauksissa: "Raha-asiat täysin sekaisin." "Opettajia yritetään koko ajan vähentää ja jäljelle jääviä painostetaan tekemään täyttämättä jätettyjen toimien työt." "Kaupallisten yritysten intressit ohjaavat tutkimuksen suuntaamista."

Käytännön uudistuksista erityisen kovaa kritiikkiä saavat matkalasku- ja työajanseurantajärjestelmät.

Lue myös

- Yliopistojen JUKO:laiset luottamusmiehet eivät ole lääkäritaustaisia, joten tiedonkulku yliopistojen tapahtumista liittoon ei aina ole ihan sujuvaa. Tähänkin toivon mukaan liiton uusi alueorganisaatio tuo parannusta, lupaa Heikki Pärnänen.

Pärnänen muistuttaa, että opiskelijoiden sisäänottomäärät ovat viime vuosina lisääntyneet reippaasti, kun samanaikaisesti yliopistoissa rahalliset ja opettajaresurssit eivät ole lisääntyneet.

Lääketieteilijöiden näkemykset heijastavat koko yliopistokentän tuntemuksia. Yli puolet kaikista vastaajista (55 %) on sitä mieltä, että uudistus onnistui melko tai erittäin huonosti.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030