Tietokoneohjelma etsii uusia käyttöaiheita vanhoille lääkkeille
Genomitutkimuksesta kertyneestä tietokannasta seuloutui uusia käyttömahdollisuuksia mm. simetidiinille ja topiramaatille.
Stanfordin yliopiston tutkijat seuloivat genomitutkimuksista kerätystä tietokannasta 100 sairauden ja 164 lääkeaineen geenitason vaikutuksia. Tietokoneohjelma etsi vastinpareja, joissa sairauden ja lääkkeen vaikutukset olivat vastakkaiset. Esimerkiksi sairauteen, joka aktivoi tiettyjä geenejä, ohjelma etsi lääkettä, joka vähensi näiden geenien aktiivisuutta.
Ohjelma löysi vastinpareja 53 sairauteen. Monet olivat ennestään tuttuja ja kliinisessä käytössäkin, mutta yllätyksiäkin saatiin. Ohjelma ehdotti mm. simetidiinillä voivan olla tehoa keuhkosyöpään ja topiramaatilla tulehduksellisiin suolistosairauksiin.
Tutkijaryhmä testasi simetidiiniä ihmisen keuhkosyöpäsoluihin ja havaitsi lääkkeen hidastavan syöpäsolujen kasvua. Rotilla tehdyssä tutkimuksessa topiramaatti vähensi suolistotulehduksen oireita, joitakin paremmin kuin prednisoloni.
– Uuden lääkkeen tuominen markkinoille vaatii vuosien tutkimuksen ja kehittelyn ja kustannukset ovat tyypillisesti noin miljardin dollarin luokkaa, sanoo NIH:n farmakogenomiikan tutkimusverkoston johtaja Rochelle M. Long.
– Jos löydämme jo hyväksytyille lääkkeille uusia käyttötarkoituksia, voimme parantaa hoitoa ja samalla säästää sekä aikaa että rahaa.
NIH:n rahoittama tutkimus julkaistiin Science Translational Medicine -lehdessä.
Marianne Jansson