Ajan­kohtai­sta

Tiimimalli tasaa työt

Tiimimalli ei ole ratkaisu lääkäripulaan, mutta siihen siirtyminen oli pelastus lääkärien jaksamisen kannalta, sanoo apulaisylilääkäri Pia Hakio.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/viherlaakso3.jpg

Espoo etsii terveyskeskusten ongelmiin apua tiimimallista. Siinä lääkärien työt voidaan jakaa tasapuolisesti. Päivän pituuden rajaa työaikasuoja – jos pitää.

– Malli on pelastus lääkärien jaksamisen kannalta, sanoo espoolaislääkäri.

Tiimimallia on kokeiltu Espoonlahden terveysasemalla jo kaksi vuotta. Tänä keväänä siihen siirtyvät kaikki terveysasemat. Samalla otetaan käyttöön paikallinen virkaehtosopimus, jossa on 37 viikkotunnin työaikasuoja.

– Päällimmäisenä on mielessä, miten työaikasuoja mahtaa pitää, miettii terveyskeskuslääkäri Petra Vanni Espoon Viherlaakson terveysasemalta. Malliin siirryttiin Viherlaaksossa vasta helmikuun alussa.

Työaikasuoja vähentää lääkärien työtunteja, mutta potilasmäärä pysyy ennallaan. Hoitotakuu kuitenkin edellyttää, että potilaalle järjestyy aika kolmessa kuukaudessa.

– Mahdoton yhtälö, Petra Vanni arvelee. Etenkin maalis–huhtikuussa, kun töissä on puolet normaalista lääkärimäärästä.

– Nyt tiimimalli tuntuu hyvältä, mutta meillä onkin helmikuussa poikkeuksellisen hyvä lääkäritilanne.

Silti häntä myös askarruttaa, pysyykö palkka entisellä tasolla, sillä uudessa kokeiluvirkaehtosopimuksessa palkkaus rakentuu toisin kuin ennen.

Malli pelastaa jaksamisen

– Tiimimalli ei ole ratkaisu lääkäripulaan, mutta siihen siirtyminen oli pelastus lääkärien jaksamisen kannalta. Nyt työt voidaan jakaa tasapuolisesti, sanoo apulaisylilääkäri Pia Hakio Espoonlahden terveysasemalta.

Aikaisemmin Espoonlahdessa oli alueita, joilla ei ollut lainkaan omalääkäriä tai lääkäri vaihtui jatkuvasti. Asukkaat olivat epätasa-arvoisessa asemassa hoidon suhteen, ja tyhjien alueiden hoitaminen kuormitti toisia lääkäreitä.

– Tiimimallissa rasitus on kaikilla lääkäreillä suurin piirtein sama, vaikka olisi lääkäripulakin. Hoidetaan yhdessä se, mitä pystytään, Pia Hakio kuvaa.

Pystymisen rajat määrittää 37 tunnin työaikasuoja.

Espoonlahdessa työaikasuoja ei tosin ole pitänyt. Pia Hakion mukaan lääkärien työaika on keskimäärin 38–39 tuntia viikossa. Ylitöistä on kuitenkin pystytty sopimaan ja pitämään ylityötunteja myös vapaana.

Koko ajattelutapa muuttuu

Espoonlahti on jaettu kolmeen tiimiin, joista yksi on Kivenlahdessa ja kaksi Espoonlahden pääterveysasemalla. Entisiä omalääkärialueita on yhdistetty, ja niiden lääkärit muodostavat tiimin, joka vastaa yhdessä alueensa potilaiden hoidosta.

Potilas voi hakeutua kenelle tahansa oman tiiminsä lääkärille, jolla on vapaa vastaanottoaika.

Myös yksilölliset työnkuvat ovat mahdollisia. Espoonlahdessa on kotihoidon vastuulääkäri ja kaksi lääkäriä, jotka tekevät pelkkää koulu- ja neuvolatyötä. Monet lääkärit työskentelevät osa-aikaisesti, ja päiväpäivystys hankitaan osittain ostopalveluna.

Pia Hakion mukaan tiimimalli muuttaa koko ajattelutavan ja työskentely-ympäristön.

– Omalääkäri on hyvin itsenäinen asiantuntija, joka suunnittelee itsenäisesti myös toimintatapansa. Tiimimallissa joudutaan sopimaan pelisääntöjä ja yhtenäistämään hoitokäytäntöjä. Samalla lisääntyy kommunikointi ja yhteisöllisyys, hän kuvaa.

Rutiini löytyi puolessa vuodessa

Suurimman muutoksen tiimimalli aiheutti Hakion mukaan paperi- ja toimistotöiden käytännön järjestelyissä. Lääkärien oli sovittava lukuisista asioista, joita ei ollut tarvinnut lainkaan miettiä aikaisemmin:

Miten reseptien uusiminen järjestetään? Miten erikoissairaanhoidon palautteet tai laboratoriopalautteet jaetaan? Miten paperityöt jaetaan tasapuolisesti? Miten potilaiden jatkoajat varataan?

Entä miten sovitaan vuorot erilaisiin tehtäviin? Ja kuinka monta akuuttivastaanottoaikaa lääkärillä pitää olla päivässä? Entä neuvola- tai kouluvuoroja?

– Kului muutama kuukausi, ennen kuin edes käsitimme, mistä kaikesta pitää sopia, Pia Hakio kertoo.

Hänen mukaansa muutokset ovat tuoneet työhön läpinäkyvyyttä. Omalääkärimalli mahdollisti työn epätasaisen jakautumisen ja aiheutti epäoikeudenmukaisuuden tunnetta. Nyt suhmurointi on vaikeutunut.

Lue koko juttu perjantaina 25.2. ilmestyvästä Lääkärilehdestä, s. 614–16.

Suvi Sariola
Kuva: Sami Perttilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030