Tiimimalli tasaa työt koneistossa
Espoo etsii tiimimallista apua terveyskeskusten ongelmiin. Se tasaa lääkärien kuormitusta ja lisää yhteistyötä. Työlle vetää rajat työaikasuoja.
- Malli on pelastus lääkärien jaksamisen kannalta, sanoo espoolaislääkäri.
Uutta mallia on kokeiltu Espoonlahden terveysasemalla jo kaksi vuotta. Tänä keväänä tiimimalliin siirtyvät kaikki terveysasemat. Samalla otetaan käyttöön paikallinen virkaehtosopimus, jossa on 37 viikkotunnin työaikasuoja.
- Päällimmäisenä on mielessä, miten työaikasuoja mahtaa pitää, miettii terveyskeskuslääkäri
Petra Vanni
Espoon Viherlaakson terveysasemalta. Malliin siirryttiin Viherlaaksossa vasta helmikuun alussa.Työaikasuoja vähentää lääkärien työtunteja, mutta potilasmäärä pysyy ennallaan. Hoitotakuu kuitenkin edellyttää, että potilaalle järjestyy aika kolmessa kuukaudessa.
- Mahdoton yhtälö, Petra Vanni arvelee. Etenkin maalis-huhtikuussa, kun töissä on puolet normaalista lääkärimäärästä.
- Nyt tiimimalli tuntuu hyvältä, mutta meillä onkin helmikuussa poikkeuksellisen hyvä lääkäritilanne.
Malli pelastaa jaksamisen
- Tiimimalli ei ole ratkaisu lääkäripulaan, mutta siihen siirtyminen oli pelastus lääkärien jaksamisen kannalta. Nyt työt voidaan jakaa tasapuolisesti, sanoo apulaisylilääkäri
Pia Hakio
Espoonlahden terveysasemalta.Aikaisemmin Espoonlahdessa oli alueita, joilla ei ollut lainkaan omalääkäriä tai lääkäri vaihtui jatkuvasti. Asukkaat olivat epätasa-arvoisessa asemassa hoidon suhteen, ja tyhjien alueiden hoitaminen kuormitti toisia lääkäreitä.
- Tiimimallissa rasitus on kaikilla lääkäreillä suurin piirtein sama, vaikka olisi lääkäripulakin. Hoidetaan yhdessä se, mitä pystytään, Pia Hakio kuvaa.
Pystymisen rajat määrittää 37 tunnin työaikasuoja.
Espoonlahdessa työaikasuoja ei tosin ole pitänyt. Pia Hakion mukaan lääkärien työaika on keskimäärin 38-39 tuntia viikossa. Ylitöistä on kuitenkin pystytty sopimaan ja pitämään ylityötunteja myös vapaana.
Koko ajattelutapa muuttuu
Espoonlahti on jaettu kolmeen tiimiin, joista yksi on Kivenlahdessa ja kaksi Espoonlahden pääterveysasemalla. Entisiä omalääkärialueita on yhdistetty, ja niiden lääkärit muodostavat tiimin, joka vastaa yhdessä alueensa potilaiden hoidosta.
Potilas voi hakeutua kenelle tahansa oman tiiminsä lääkärille, jolla on vapaa vastaanottoaika.
Myös yksilölliset työnkuvat ovat mahdollisia. Espoonlahdessa on kotihoidon vastuulääkäri ja kaksi lääkäriä, jotka tekevät pelkkää koulu- ja neuvolatyötä. Monet lääkärit työskentelevät osa-aikaisesti, ja päiväpäivystys hankitaan osittain ostopalveluna.
Pia Hakion mukaan tiimimalli muuttaa koko ajattelutavan ja työskentely-ympäristön.
- Omalääkäri on hyvin itsenäinen asiantuntija, joka suunnittelee itsenäisesti myös toimintatapansa. Tiimimallissa joudutaan sopimaan pelisääntöjä ja yhtenäistämään hoitokäytäntöjä. Samalla lisääntyy kommunikointi ja yhteisöllisyys, hän kuvaa.
Rutiini löytyi puolessa vuodessa
Suurimman muutoksen tiimimalli aiheutti Hakion mukaan paperi- ja toimistotöiden käytännön järjestelyissä. Lääkärien oli sovittava lukuisista asioista, joita ei ollut tarvinnut lainkaan miettiä aikaisemmin:
Miten reseptien uusiminen järjestetään? Miten erikoissairaanhoidon palautteet tai laboratoriopalautteet jaetaan? Miten paperityöt jaetaan tasapuolisesti? Miten potilaiden jatkoajat varataan?
Entä miten sovitaan vuorot erilaisiin tehtäviin? Ja kuinka monta akuuttivastaanottoaikaa lääkärillä pitää olla päivässä? Entä neuvola- tai kouluvuoroja?
- Kului muutama kuukausi, ennen kuin edes käsitimme, mistä kaikesta pitää sopia, Pia Hakio kertoo.
Kun omalääkärimallissa saattoi tasapainottaa paperitöiden paljoutta lyhentämällä vastaanottoaikaa, ei niin enää voikaan tehdä sopimatta asiasta muiden kanssa. Sekin piti päättää, missä tilaisuudessa tästä sovitaan ja kuinka pitkäksi aikaa eteenpäin.
Espoonlahdessa lääkärit vastaavat itse hoidon jatkuvuudesta. Nyt lääkäri jo lähetettä kirjoittaessaan sopii potilaan kanssa katsovansa tulokset ja varaa potilaalle soittoajan itselleen tai sopii tulosten lähettämisestä postitse tai sähköisen asioinnin kautta.
Toisaalta potilaita myös kehotetaan itse ottamaan vastuuta hoidostaan ja kyselemään terveysasemalta palautteita. Esimerkiksi valvotun kotisairaanhoidon potilailla, muistisairailla, päihdepotilailla ja osalla mielenterveyspotilaista on kuitenkin "omalääkärit".
Uusien käytäntöjen muuttuminen rutiineiksi vei puoli vuotta.
Miten käy palkan?
Viherlaakson terveysaseman terveyskeskuslääkäriä Petra Vannia askarruttaa myös, pysyykö palkka entisellä tasolla, sillä uudessa kokeiluvirkaehtosopimuksessa palkkaus rakentuu toisin kuin ennen.
Tiimimallin hyvänä puolena hän pitää selkeyttä. Enää ei tarvitse miettiä, kenen potilas kyseessä on, kun vaikkapa varaa jälkitarkastusaikaa.
Enää ei ole myöskään vastuuväestön aiheuttamaa painetta. Ei tarvitse pelätä, että tulee kasanneeksi itselleen paljon ylimääräistä työtä oman väestön lisäksi.
Mallin miinuksena hän pitää palautteisiin liittyvää epävarmuutta. Päätyvätkö kaikki palautteet laboratoriosta ja erikoissairaanhoidosta oikeaan paikkaan?
- On vielä vähän epäselvää, minne eri tiedot menevät ja kenen tehtävä on huolehtia mistäkin.
Myös tuttujen potilaiden menettäminen harmittaa. Petra Vannin mielestä on mukava tuntea potilaat pitkältä ajalta. Ikävää on myös luopua oman maun mukaan järjestetyistä potilasarkistoista. Nyt niihin tekee merkintöjä kukin lääkäri tavallaan. Viherlaaksossa yritetään kuitenkin keskittää potilaita heidän entisille omalääkäreilleen.
Suhmurointi ei enää onnistu
Pia Hakion mukaan muutokset ovat tuoneet työhön läpinäkyvyyttä. Omalääkärimalli mahdollisti työn epätasaisen jakautumisen ja aiheutti epäoikeudenmukaisuuden tunnetta. Nyt suhmurointi on vaikeutunut.
- Me, jotka olemme tehneet tiimimallissa pitkään, koemme sen hyväksi. Kaikille malli ei kuitenkaan sovi. Terveyskeskuksiin on hakeutunut myös lääkäreitä, jotka haluaavat tehdä työnsä itsenäisesti kuin vanhat kunnanlääkärit.
Tiimimallia odottaessaan monet espoolaiset lääkärit ovat kysyneet, onko mahdollista hoitaa entinen määrä potilaita lyhyemmässä ajassa hoitotakuun mukaisesti.
- Ei ole, vastaa Pia Hakio.
- Kun Espoon lääkärit ovat valittaneet lääkäripulasta, meille on aina vastattu, että hiokaa prosesseja. Espoonlahdessa prosessit ovat valtavan kehitystyön jälkeen kohtalaisessa kunnossa. Silti joudumme myöntämään, ettemme pysty vastaamaan kysyntään.
Hiekkaa rattaissa
Monet Espoon terveyskeskuslääkärit ovat olleet tyytymättömiä pitkään. Työtä on ollut paljon ja tekijöitä liian vähän. Kokeneita lääkäreitä on lähtenyt pois.
- Koemme, ettemme pysty vaikuttamaan työn sisältöön, vaan se linjataan ylhäältä, sanoo terveyskeskuslääkäri Jarkko Suomela Leppävaaran terveysasemalta.
- Viime aikoina terveyspalvelujen johto on tosin koettanut lisätä keskustelua lääkärien kanssa, hän huomauttaa.
Monia lääkäreitä ovat ärsyttäneet toinen toistaan seuraavat kehittämisprojektit. Niitä olisi toivottu valmisteltavan laajemmin, sen sijaan että ne ovat tulleet puun takaa ilmoitusasioina, kuten on koettu. Sitäkin on kysytty, onko projekteista ollut lääkäreille tai potilaille todellista hyötyä.
Johtoa on myös kritisoitu ylioptimistisen hengen vaalimisesta: meillähän menee hienosti!
Suomelan mielestä Espoon johto ei tunne perusterveydenhuollon arkea.
- Tiimimalli tasoittaa työkuormaa. Ajan mittaan se ei silti ratkaise ongelmia, koska lääkärien ja muun henkilökunnan määrä ei lisääntynyt. Kun moniongelmaiset potilaat käyvät eri lääkärien vastaanotoilla, esitietoihin perehtymiseen kuluu entistä enemmän aikaa.
- Jatkossa toki ajatuksena Espoossakin on moniongelmaisten potilasryhmien listautuminen nimetylle lääkärille, mikä helpottanee asiaa, Suomela toteaa.
- Väestö on kasvanut, mutta virat eivät ole lisääntyneet. Uusia virkoja ei tarvittaisi kovin monia, että työt sujuisivat selvästi paremmin.
Lääkärit ovat kysyneet, miksei vakansseja edes ehdoteta budjettiin. Suomelan mukaan vastaus on aina sama: koska nykyisiäkin on täyttämättä.
- Ei kukaan halua tulla töihin ylikuormitetulle vakanssille. Jos vakansseja saataisiin lisää, työn hallinta paranisi ja tulijoita olisi enemmän.
Juuri nyt lääkäreitä huolestuttaa Suomelan mukaan myös tiimimalliin liittyvä kokeiluvirkaehtosopimus, joka on hyvin suoritekeskeinen. Peruspalkka sen sijaan on pienentynyt huomattavasti.
- Meitä ihmetyttää, miten peruspalkan pieneneminen vaikuttaa sairauslomien ja koulutusajan palkkaukseen.
Viestit on kuultu
- Tiimimallilla ja työaikasuojalla tehdään nyt näkyväksi se, mihin lääkärien työaika riittää. Työaikasuojan takia ajan riittäminen ei ole enää yksittäisen lääkärin ongelma, sanoo Espoon terveyspalvelujohtaja Tuula Heinänen.
- Jos hoitotakuussa ei pysytä, kyse on organisaation johdon ongelmasta. Johto joutuu miettimään, mitä tehdään: joko palkataan lisää tekijöitä, jätetään jotain tekemättä tai hankitaan palveluja ulkopuolelta.
- Keneltäkään ei edellytetä venymistä yli työajan.
Kun tiimimallista saadaan lisää kokemusta, voidaan hänen mukaansa keskustella siitä, onko töitä mahdollista priorisoida. Uusi paikallissopimus helpottaa toimenkuvien räätälöintiä. Silloin on helpompi hankkia tekijöitä niihin töihin, joista ei selvitä nykyisin voimin.
Heinäsen mukaan johdossa on kuultu viestit resurssipulasta ja lääkärien tunteesta, ettei heitä kuulla tarpeeksi.
- Totta kai on kuultu. Tilannetta on yritetty korjata: kierretty kentällä ja keskusteltu. Lääkärikunnan kokemus, että työtä on enemmän kuin ehtii tehdä, on varmasti totta. Toisaalta meillä on ollut todella tiukka budjettikuri, ja minua sitoo virkavastuu ja meille annettu budjetti.
Heinäsen mukaan tilanteen hankaluus on nähty johdossa jo kauan. Esimerkiksi tiimimallia lähdettiin kehittämään, jotta arkeen saataisiin hallintaa.