Toimintakyvyn arviointi rutiiniksi
Vanhusten toimintakyvyn arviointi aiotaan ottaa Päijät-Hämeessä osaksi terveyskeskusten normaalia toimintaa. Jo nyt kokemukset rohkaisevat tunnistamaan vanhuksista ajoissa ne, joille olisi hyötyä liikuntaryhmistä tai ravitsemusneuvonnasta.
Vuosi sitten alkanut tutkimus testaa 300 yli 70-vuotiasta terveyskeskuksen asiakasta, joilla on riski menettää fyysinen toimintakyky, mutta jotka eivät vielä ole säännöllisen kotihoidon piirissä. Osallistujat valitaan terveydenhoitajien testien ja kyselylomakkeiden perusteella. Vanhukset on jaettu interventio- ja informaatioryhmään.
- Kaikki toimintakykyryhmiin päässeet ovat olleet hyvin tyytyväisiä. Näppituntumalla vaikutti, että yksinäisyys ja masennus olivat vähentyneet, mielihyvä lisääntynyt, ja liikuntaryhmissä käytiin mielellään. Verrokkina toimivaan informaatioryhmään sen sijaan on vaikeampi innostaa mukaan, kertoo sairaanhoitaja Auli Holopainen Lahden Jalkarannan terveysasemalta.
Kolmen kuukauden intervention aikana asiakkaat osallistuvat ohjattuihin ryhmiin kaksi kertaa viikossa, minkä jälkeen toimintakyvyn kehittymistä seurataan 12-24 kuukautta.
- Lääkäreillä on hoitajien ohella tärkeä rooli potilaiden ohjaamisessa ryhmiin. Markkinoinnissa ja asiakkaiden rekrytoinnissa on vielä jonkin verran ongelmia, vaikka ilmainen EU-projekti olisi hieno tilaisuus asiakkaille, kertoo hanketta Lahdessa koordinoiva osastonhoitaja Raija Forsström.
Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenian tutkimushankkeessa on nyt mukana viisi kuntaa. Terveyskeskusten ohella palveluita tuottaa kolmas sektori.