Ajan­kohtai­sta

”Toivon pääseväni ulkomaille pakoon”

Vain joka kymmenes yliopistolainen kokee, että yliopistouudistus onnistui erittäin tai melko hyvin.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_sosnappain.jpg

Yliopistouudistus on tuonut lääketieteellisiin tiedekuntiin valtavasti lisää byrokratiaa, napannut professorit istumaan kokouksissa ja uuvuttanut henkilökunnan.

Näin voisi kiteyttää lääketieteellisten tiedekuntien väen kokemuksen yliopistouudistuksesta, josta Tieteentekijöiden liitto ja Professoriliitto tekivät tutkimuksen. Moni suunnitteleekin pakoa ulkomaille tutkimustöihin tai ainakin pois yliopistosta.

Lääketieteilijöiden näkemykset heijastavat koko yliopistokentän tuntemuksia. Vain joka kymmenes yliopistolainen kokee, että yliopistouudistus onnistui erittäin tai melko hyvin. Yli puolet kaikista vastaajista (55 %) on sitä mieltä, että uudistus onnistui melko tai erittäin huonosti.

Lääketieteellisissä tiedekunnissa erityisen kriittisesti suhtaudutaan lisääntyneeseen hallintobyrokratiaan ja määrärahojen niukkenemiseen. ”Taloushallinto tuntuu käsittämättömältä. Paljon pelkoa aiheuttavaa pseudoinformaatiota ja huhuja. Kukaan ei tunnu tietävän, mitä tulee tapahtumaan ja miten ensi vuoden rahoitus järjestyy”, puki sanoiksi monien tunnot eräs lääketieteellisen tiedekunnan edustaja kyselyn avovastauksissa.

Käytännön uudistuksista erityisen kovaa kritiikkiä saavat matkalaskujärjestelmä Travel ja työajanseurantajärjestelmä Sole. Ylipäänsä hallintoon käytettävän ajan lisääntymistä kohtaan lääketieteilijät olivat selvästi muita yliopistolaisia kriittisempiä.

Erityistä kritiikkiä lääketieteellisistä tiedekunnista tuli myös määrärahojen niukkenemista kohtaan sekä mahdollisuudesta keskittyä omaan ydintehtävään.

Ulla Järvi

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030