Töölö tutki lumityövammat
HYKS:n Töölön sairaalassa Helsingissä hoidettiin viime talvena kaikkiaan 46 lumitöissä katolta tai tikapuilta pudonnutta potilasta. Lumitöissä tulleita tapaturmia oli Etelä-Suomen poikkeuksellisen lumisen talven aikana enemmän kuin koskaan aikaisemmin.
Lumitöissä itsensä loukanneiden suuri määrä antoi aiheen tutkimukseen. Töölön sairaalan lääkärit selvittivät sairaalassa hoidettujen, lumitöiden vuoksi pudonneiden potilaiden vammoja, hoitoa ja hoitokustannuksia.
- Tyypillisiä vammoja olivat selkärangan murtumat sekä raaja- ja rintakehävammat. 26 potilaan vammat vaativat leikkaushoitoa. Tämäntyyppiset vammat aiheuttavat usein pitkän työkyvyttömyyden ja kuntoutuksen sairaalahoidon jälkeen, kertoo erikoistuva lääkäri Miia Aulanko Töölön sairaalasta.
Potilaat olivat Töölön sairaalassa noin 6 vuorokautta, minkä jälkeen he siirtyivät jatkohoitoon oman alueensa sairaalaan tai terveyskeskukseen.
Miia Aulangon mukaan osa lumitöissä tapaturmiin joutuneista henkilöistä oli varsin iäkkäitä. Vanhin potilas oli 82-vuotias.
- Katolle mennessä pitäisi ehdottomasti käyttää harkintaa ja turvavälineitä, kuten valjaita, Aulanko tähdentää.
Valjaatkaan eivät aina estä tapaturmia kokonaan. Töölön sairaalan potilaiden vammat olivat kuitenkin lievempiä, jos turvavaljaat olivat olleet käytössä. Revähdykset olivat tyypillisiä vammoja, jotka olivat tulleet valjaiden kanssa sattuneissa onnettomuuksissa.
- Suurin osa lumitapaturmista oli tapahtunut vapaa-aikana: henkilö oli pudonnut omakotitalon tai vapaa-ajan asunnon katolta tai tikapuilta. Usein ajatellaan, että kotona tapaturmariski on pieni, Aulanko huomauttaa.