Ajan­kohtai­sta

Toteutuuko sukupuolten tasa-arvo kardiologiassa?

Naiset pelkäävät rintasyöpää, mutta kuolevat sydäninfarktiin. Vain neljä prosenttia naisista kuolee rintasyöpään, kun sen sijaan sydänkuoleman kokee joka kolmas.

– Nykyisistä sydänpotilaista puolet on jo naisia, vaikka perinteisesti sepelvaltimotautia on pidetty miesten sairautena, sanoo osastonylilääkäri, kardiologi Sinikka Pohjola-Sintonen Peijaksen sairaalasta. Syyskuun viimeisenä sunnuntaina vietetään Maailman sydänpäivää, ja keskustelua herätetään juuri naisten sydäntaudista ja sen hoidon ongelmista.

– Naisten sepelvaltimotaudin oireita on vaikeampi tulkita kuin miesten, huomauttaa Sinikka Pohjola-Sintonen. Naisista vain 70 prosentilla esiintyy sepelvaltimotaudille ominaista puristavaa rintakipua.

– Naisen oireet voivat olla hyvinkin epämääräisiä; tyypillisiä ovat huono olo, pahoinvointi, rasitusväsyvyys ja hengenahdistus, luettelee Pohjola-Sintonen. Kun oireet vielä usein ilmaantuvat yhtä aikaa vaihdevuosioireiden kanssa, saattaa naisen sepelvaltimotauti pahentua piilossa.

– Rasituskoe voi sitä paitsi johtaa naisilla helposti väärään diagnoosiin. Siinä nähdään terveillä naisilla usein samoja muutoksia sydänfilmissä kuin sepelvaltimotautiin sairastuneillakin. Vasta sepelvaltimoiden varjoainekuvauksessa kardiologi voi luotettavasti todeta merkittävät ahtaumat tai toisaalta sulkea ne pois, Pohjola-Sintonen huomauttaa.

Kun kardiologitiheys on Suomessa vielä Euroopan alhaisimpia, ei varjoainekuvauksiin ole mahdollisuuksia aina edes naisilla, joilla on epämääräisten oireiden lisäksi vielä riskitekijöitäkin.

– Riskeistäkin tiedetään, että aikuisiällä alkava sokeritauti, johon liittyy rasva-aineenvaihdunnan häiriö on naisilla erityisen voimakas riskitekijä. Naiset ovat lisäksi miehiä ylipainoisempia ja liikkuvat miehiä vähemmän, ja yhdessä mahdollisen verenpainetaudin kanssa muodostavat naisilla taas kerran miehiä suuremman riskin, Sinikka Pohjola-Sintonen toteaa.

Suomen kardiologinen seura haluaakin kiinnittää huomiota Maailman sydänpäivänä siihen, ettei sepelvaltimotautia aliarvioitaisi naistenkaan terveysuhkana. Sepelvaltimotauti kun on pahin iäkkäiden naisten omatoimisuutta uhkaava sairaus Suomessa.

Ulla Järvi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030