Lehti 21: Ajan­kohtai­sta 21/2005 vsk 60 s. 2312

Totuus hukkuu muotidieettien viidakkoon Terveysviestintää rasittaa ristiriitaisuus

Katja Patronen

Jos syöt silakkaa, valitse 7-11 senttiä pitkä. Jos omenaa, pese, kuori ja poista siemenet. Toisaalta ympäristömyrkyt ovat voineet hidastaa kalan kasvua niin, että 11-senttisessä on jo liikaa haitallisia aineita. Omenassa taas kaikki terveellinen on sen kuoressa. Tällaisten väitteiden viidakosta kuluttaja joutuu etsimään totuutta terveydestä.

- Terveysviestintää leimaa ristiriitaisuus. Olen jyrkästi eri mieltä siitä, että ihmisillä olisi tietoa terveellisestä ravinnosta, mutta he eivät vain viitsi toimia sen mukaan. Tietoa on, mutta se on sirpaleista ja sekavaa epätietoa kunkin kauden muotidieetistä, ryöpyttää professori, ylilääkäri Pertti Mustajoki Peijaksen sairaalasta.

Mustajoki puhui dieettikeskustelusta viime viikolla terveyskasvatuksen ajankohtaispäivässä UKK-instituutissa Tampereella.

Hän haluaa haastaa terveydenhuollon ja ravitsemuksen ammattilaiset aktiivisemmin mukaan terveyskeskusteluun. Medialta Mustajoki peräänkuuluttaa vastuullisempaa uutisointia terveydestä.

- Uudet tutkimustulokset heitetään yleisölle, mutta ei kerrota, ovatko ne vasta alustavia tai miten ne suhteutuvat aiempiin ravintosuosituksiin. Odotan myös sitä päivää, kun toimittaja sanoo pikadieetillä laihtuneelle julkkikselle, että palaa asiaan vuoden kuluttua, meitä kiinnostaa nykyisin vain painonhallinta.

Riskeistä raportoidaan kevein perustein

Suomen Syöpäyhdistyksen pääsihteeri Harri Vertio pohdiskeli terveyskasvatuksen ajankohtaispäivässä uutisointia terveysriskeistä.

- Median juttumäärä on kasvanut valtavasti 1990-luvulla. Se tarkoittaa, että terveysriskeistäkin kerrotaan yhä todennäköisemmin lyhyellä jutulla. Pirstaleinen tieto muokkaa ihmisten mielikuvia väärään suuntaan.

Vertio vaatii medialta ankarampaa lähde- ja itsekritiikkiä, kun se raportoi terveysriskeistä.

Lue myös

- Media käyttää kaksi kovaa kokemusta -mallia, jossa riski henkilöidään haastattelemalla kaksi riskin kohdannutta henkilöä. Tai pyydetään viisi viisasta näkemystä eli tehdään nopea gallup, jonka perusteella todetaan yleinen mielipide.

Tuhansien tukevaksi mielipiteeksi Vertio kutsuu median tapaa tehdä jostakin asiasta oma selvitys esimerkiksi lyhyen nettikyselyn avulla. Erityisen huolestuttavaa hänen mukaansa on, että näillä tavoin muodostettuja yleisiä käsityksiä käytetään poliittisten puheiden pontena.

- Keskustelu keskittyy liikaa yksilön terveyskäyttäytymisen aiheuttamiin riskeihin. Siitä unohtuu, että samalla kun fyysinen ympäristömme puhdistuu, väkivallan, yksinäisyyden, turvattomuuden ja kiihtyvän kommunikaation aiheuttama sosiaalinen myrkyllisyys lisääntyy.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030