Tuberkuloositartunnan tutkimukset jatkuvat Helsingissä
Helsingissä jatketaan tarttuvaa tuberkuloosia sairastavan peruskoulun oppilaan lähikontaktien tutkimusten järjestämistä valtakunnallisen tuberkuloosiohjelman mukaisesti.
Tuberkuloosin kontaktiselvitystä tehdään nyt yhdessä kouluterveydenhuollon ja työterveyshuollon kanssa. Kontaktiselvitysten avulla voidaan tunnistaa tartunnan saaneet ja löytää henkilöt, jotka voivat levittää tautia. Tuberkuloosipotilaan lähikontakteille järjestetään seuranta, jotta heidän mahdollinen sairastumisensa voidaan todeta varhaisessa vaiheessa.
–Jos kontaktiselvityksessä ilmenee jollakin tuberkuloosiepäily, hänet tutkitaan yhteistyössä lasten erikoissairaanhoidon kanssa eli täällä Helsingissä Lasten ja nuorten sairaalassa. Muun muassa tuberkuloosiin liittyvä yskä saattaa herättää epäilyjä, koska se on jatkuvaa ja itsepintaista, infektiolääkäri, kaupunginepidemiologi Hannele Kotilainen kertoo.
Hänen mukaansa myös astmatutkimusten alkuvaiheessa olisi hyvä ainakin kertaalleen ottaa keuhkokuva.
Lasten keuhkotuberkuloosi on Suomessa harvinainen. Meillä todetaan vuosittain noin 300 uutta tuberkuloositapausta, joista suuri osa on ikääntyneitä suomalaisia, joiden nuoruudessa saama tauti on aktivoitunut.
–On myös muistettava, että vastasyntyneiden tuberkuloosi- eli BCG-rokotuksista ei ole luovuttu, vaan vuoden 2006 jälkeen on siirrytty riskiryhmien rokotuksiin. Riskiryhmään eivät kuulu ainoastaan maahanmuuttajat, vaan myös tuberkuloosiriskin alueilla työkomennuksella tilapäisesti asuvat sekä muuten tuberkuloosiriskimaissa pidempään matkailevat henkilöt, Kotilainen sanoo.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on ohjeistanut terveydenhuoltohenkilöstöä tunnistamaan riskiryhmiin kuuluvat perheet ja huolehtimaan siitä, että näihin perheisiin kuuluvat vauvat rokotetaan. Riski arvioidaan äitiysneuvolassa, jossa terveydenhoitaja haastattelee äitiä raskausaikana. Terveydenhoitohenkilökunnalla on myös ohjeet rokotearvioinnin tekemiseen synnytyssairaalan lapsivuodeosastolla.
Vuokko Maria Nummi