Tuki puhelimitsekin parantaa rintasyöpäpotilaan sopeutumista
Lyhyelläkin tuella ja ohjauksella voidaan parantaa leikatun rintasyöpäpotilaan elämänlaatua, osoittaa TtM Päivi Salosen hoitotieteen väitöskirja.
Puhelimessa annettu tuki ja ohjaus viikon päästä leikkauksesta auttoi potilaita sopeutumaan leikkauksen jälkeisiin sivuvaikutuksiin ja kehon muutoksiin sekä suhtautumaan positiivisesti tulevaisuuteen. Kuuden kuukauden päästä leikkauksesta, kasvokkain annetulla henkilökohtaisella tuella ja ohjauksella oli positiivinen vaikutus yläraajan toimintakykyyn ja oireisiin, kuten kipuun, turvotukseen ja liikkuvuuteen, havaittiin tutkimuksessa.
Tuen ja ohjauksen vaikuttavuutta tutkittu vähän
Rintasyöpään sairastuu yhä useampi ja yhä nuorempi nainen elämänsä aikana. Tuella ja ohjauksella on todettu olevan positiivinen vaikutus rintasyöpää sairastavien elämänlaatuun. Kuitenkin vain vähän on tutkittua tietoa lyhytkestoisesta ja kertaluonteisesti puhelimessa sekä kasvokkain annetun ohjauksen ja tuen vaikuttavuudesta. Hoidon jatkuvuus ja onnistunut paluu arkeen ja työelämään edellyttää, että potilaat saavat tarvitsemaansa tukea ja ohjausta oikeaan aikaan. Erityisesti tulee kiinnittää huomiota nuorten alle 55-vuotiaiden rintasyöpäpotilaiden selviytymiseen.
Tampereen yliopistossa 14. lokakuuta tarkastettavan väitöstutkimuksen aineistona oli vuosina 2004–2007 kahdessa sairaalassa 18–75-vuotiaille leikatuille rintasyöpäpotilaille suunnattu kysely. Potilaat satunnaistettiin sairaalassa leikkauksen jälkeen interventioryhmään ja vertailuryhmään. Tutkimuksen ensimmäiseen vaiheeseen osallistui yhteensä 228 potilasta ja toiseen vaiheeseen 204 potilasta.
Tutkimuksessa kehitettiin rintasyöpäpotilaiden tuki-interventiomalli, joka on sovellettavissa käytäntöön helposti ja kohtuullisin resurssein. Tällä hetkellä näille naisille ei ole olemassa sairauden eri vaiheissa heidän tarpeittensa mukaista suunniteltua ja systemaattista tukea ja ohjausta.
Erityisesti puhelimessa annettua tukea voidaan soveltaa käytäntöön vähin panostuksin ja sillä tavoittaa suurenkin joukon ihmisiä. Menetelmänä se on erityisen tärkeä niille potilaille, jotka asuvat kaukana ja joilla ei ole voimavaroja lähteä kodin turvallisesta ympäristöstä sairaalaan. Toisaalta kasvokkain annetussa ohjauksessa ja tuessa vuorovaikutus on moninaisempaa ja kontaktin luominen helpompaa.
Ulla Järvi
Kuva: Pixmac