Tulehduskipulääkkeet voivat kohottaa sydänkuoleman riskiä
BMJ:ssä julkaistussa meta-analyysissä todetaan, että kaikki tutkitut tulehduskipulääkkeet kohottavat sydänkuoleman riskiä jonkin verran. Naprokseeni on meta-analyysin mukaan turvallisin.
Meta-analyysissa vertailtiin rofekoksibin, lumirakoksibin, etorikoksibin, selekoksibin, ibuprofeenin, diklofenaakin ja ja naprokseenin yhteyttä sydänkuoleman riskiin. Meta-analyysissa oli mukana 31 kontrolloitua satunnaistettua tutkimusta, joissa oli ollut mukana yhteensä 116 429 potilasta.
Meta-analyysin mukaan rofekoksibi oli tutkituista lääkkeistä voimakkaimmin yhteydessä sydäninfarktin riskiin. Riski oli lähes kaksinkertainen lumelääkkeeseen verrattuna. Rofekoksibi vedettiin markkinoilta vuonna 2004.
Ibuprofeenilla oli voimakkain yhteys aivohalvaukseen. Naprokseenin kohdalla riski oli muita pienempi.
Tutkijat summaavat, ettei mikään tutkituista tulehduskipulääkkeistä vaikuta olevan täysin turvallinen mitä sydänkuolemien riskiin tulee.
Koulutusylilääkäri Arja Helin-Salmivaara HUS:sta kertoo, että meta-analyysi vahvistaa sen, mitä tulehduskipulääkkeiden sydänriskeistä on tiedetty.
– Tulehduskipulääkkeiden käyttöä koskevassa Käypä hoito -suosituksessa parin vuoden takaa on kiinnitetty huomiota näihin samoihin asioihin, Helin-Salmivaara, yksi suosituksen kirjoittajista, sanoo. Hänen mukaansa lääkäreiden pitäisi olla tarkkana erityisesti määrätessään COX-2-estäjiä potilaille, joilla on sepelvaltimotauti tai sen riskitekijöitä.
– Hoito ei saisi olla vaarallisempaa kuin oire, jota tulehduskipulääkkeellä hoidetaan.
Helin-Salmivaara kertoo, että Suomessa tulehduskipulääkkeitä käytetään edelleen varsin paljon.
– Tulehduskipulääkkeiden määrääminen vanhuksille on vähentynyt viime vuosina, mutta myös työikäisten kohdalla pitäisi puntaroida sekä mahavuodon että sydäntautien riskit kipulääkitystä määrättäessä.
Hertta Vierula