Tutkimus kyseenalaistaa ASLAK-kuntoutuksen vaikuttavuuden
Kuntoutus ei pienennä osallistujien työkyvyttömyyden riskiä eikä paranna koettua yleistä tai psyykkistä terveyttä.
ASLAK-kuntoutuksen vaikuttavuus joutuu kysenalaiseen valoon. LL Mikhail Saltychevin väitöstutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että kuntoutukseen valitaan työntekijöitä, joilla on vähemmän työkyvyttömyysriskejä. Korkeamman riskin henkilöillä on heikommat mahdollisuudet päästä kuntoutukseen.
Tulosten perusteella ei saatu näyttöä siitä, että ASLAK-kuntoutus vähentäisi kuntoutujien työkyvyttömyyden riskiä, kun mittarina olivat pitkien sairauspoissaolojen määrä ja työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyminen.
Näyttöä ei myöskään saatu siitä että kuntoutus olisi lisännyt kuntoutujien vapaa-ajan liikuntaa, vaikuttanut alkoholin käyttöön, alentanut painoindeksiä tai vähentänyt merkittävästi tupakointia. Tutkimukseen osallistuneiden kuntoutujien koettu yleinen ja psyykkinen terveys ei parantunut verrattuna kontrolliryhmään.
Saltychevin väitöstutkimus perustuu Työterveyslaitoksen käynnissä olevaan tutkimusprojektiin ja ajoittuu vuosille 1997–2005. Laaja kysely lähetettiin noin neljän vuoden välein kymmenen kunnan ja kuuden sairaanhoitopiirin työntekijöille. Kerätty tieto liitettiin erillisiin kansallisiin ja työnantajien rekistereihin. Aineisto sisältää tietoja yli 70 000 työntekijästä.
ASLAK eli ammatillisesti syvennetty lääkinnällinen kuntoutus on yleisin varhaiskuntoutuksen muoto Suomessa. Vuonna 2010 Kansaneläkelaitos tuki sitä 33 miljoonalla eurolla, mikä on 12 prosenttia Kelan vuotuisesta kuntoutusbudjetista.
– Toistaiseksi laajin tutkimus ASLAK-kuntoutuksen vaikuttavuudesta liittyy laajempaan keskusteluun siitä, missä määrin on oikeutettua suunnata rajallisia resursseja kalliisiin hoitoihin ja toimenpiteisiin, joiden ei ole osoitettu olevan vaikuttavia, tutkimuksessa todetaan.
Väitöstutkimus "The Effectiveness of Vocationally Oriented Medical Rehabilitation (Aslak) Amongst Public Sector Employees" (Ammatillisesti syvennetyn lääkinnällisen kuntoutuksen (Aslak) vaikuttavuus kunnallissektorin työntekijöillä) tarkastetaan 11.5. Turun yliopistossa.
Kuva: Pixmac