Ajan­kohtai­sta

Tutkimus vahvisti merkelinsolukarsinooman hoitolinjaa

Heli Kukon väitöstutkimus toi lisää tietoa harvinaisesta merkelinsolusyövästä, jota esiintyy ensisijaisesti auringolle altistuvilla ihoalueilla.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/aurinkovarjo.jpg
Merkelinsolukarsinoomassa syöpäsolut leviävät jo varhaisessa vaiheessa imusuoniin, osoittaa Helsingin yliopistossa tänään perjantaina tarkastettava LL Heli Kukon väitöstutkimus. Leikkauksen jälkeinen sädehoito näyttää estävän tehokkaasti ainakin syövän paikallista uusiutumista.

– Tutkimustulokset vahvistavat nykyistä hoitosuositusta, jossa painotetaan kasvaimen poistoa tervekudosmarginaalilla ja leikkauksen jälkeistä sädehoitoa kasvaimen alueella. Koska syöpäsolut leviävät ilmeisen herkästi imusuoniin, vartijaimusolmuketutkimus on perusteltua silloinkin, kun kysymys on pienestä kasvaimesta, mikäli potilaan yleiskunto vain sen sallii, väittelijä sanoo.

Merkelinsolukarsinooma on harvinainen ihosyöpä, jota esiintyy ensisijaisesti niillä ihoalueilla, jotka altistuvat auringolle. Vuonna 2008 merkelinsolukasvaimista löydettiin uusi polyomavirus, ja sairauden arvellaankin olevan ainakin osittain virusperäinen. Merkelinsolukarsinooma on tyypillisimmillään nopeasti kasvava ihonalainen punertava kivuton patti, jota varsinkin alkuvaiheessa voidaan pelkän kliinisen kuvan perusteella pitää ateroomana tai paiseena. Tauti uusii herkästi, ja noin puolella sairastuneista se leviää imusolmukkeisiin ja kolmanneksella syntyy etäpesäkkeitä.

Väitöstutkimuksessaan Heli Kukko kartoitti Suomen Syöpärekisterin tietojen perusteella kaikki Suomessa vuodesta 1983 vuoteen 2008 todetut merkelinsolukarsinoomat. Tapauksia diagnosoidaan 10 ? 20 vuodessa.

Potilasta vajaa kolmannes oli miehiä, ja yli puolella tauti esiintyi pään tai kaulan alueella. Suurimmalla osalla potilaista tauti oli toteamishetkellä paikallinen, mutta yli kolmanneksella se uusiutui. Vakiintumattomista hoitokäytännöistä johtuen kirurgisen poiston laajuudessa ja liitännäishoidoissa oli suuria vaihteluja. Naisten eloonjäämisennuste oli selvästi parempi kuin miesten. Kenelläkään niistä potilaista, jotka saivat leikkauksen jälkeen sädehoitoa kasvaimen alueelle ei havaittu seuranta-aikana paikallista uusiutumaa.

Syöpäsoluja löytyi yleisesti verisuonista ja erityisesti imusuonista. Väittelijä arvioikin, että merkelinsolukarsinoomassa syöpäsolut hakeutuvat jo hyvin varhaisessa vaiheessa imusuoniin.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030