1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Tutkimus viidessä Euroopan maassa: Tietämys lasten astman hoidosta puutteellista
Ajan­kohtai­sta 25/1999 vsk 54 s. 2953

Tutkimus viidessä Euroopan maassa: Tietämys lasten astman hoidosta puutteellista

Euroopan Astma- ja Allergialiitto, EFA, teki tutkimuksen Englannissa, Ranskassa, Saksassa, Italiassa ja Espanjassa lapsuusiän astman hoidon toteutumisesta ja sairauden vaikutuksesta lapseen ja hänen perheeseensä. Tutkimuksessa kävi ilmi, että sekä astmaa sairastavan lapsen että hänen perheensä tiedot astman hoidosta ja sairauden vaikutuksista elämään olivat puutteellisia. Aikaisempien selvitysten perusteella tiedetään, että tutkimuksen tulokset pätevät Suomessa lähes samalla tavalla kuin niissä maissa, joissa tutkimus tehtiin.

Viime heinäkuussa Brysselissä julkistettuun tutkimukseen osallistui 631 astmalapsen vanhempaa. Selvityksen mukaan vanhemmilla oli vääriä käsityksiä astman lääkehoidosta: 1/4 vanhemmista ei tiennyt eroa anti-inflammatoristen ja oireita lievittävien lääkkeiden välillä. Lapset eivät joko ottaneet astmakohtauksia ehkäiseviä lääkkeitä tai he unohtivat ottaa niitä silloin, kun oireita ei ollut. Potilaat ottivat toisinaan inhaloitavia lääkkeitä väärällä tavalla. Vanhemmista 3/10 ei ottanut lapsen astmalääkkeitä mukaan lomamatkoille. Suurin osa vanhemmista kuitenkin ilmoitti, että he ovat huolestuneita lastensa terveydestä. Astmaa sairastavien lasten vanhemmista 1/4 kertoi olevansa ennen kaikkea huolestuneita siitepölyjen vaikutuksista lapsiin, sen jälkeen huolta aiheuttivat tupakansavun vaikutukset, lääkkeiden sivuvaikutukset ja astman vaikutus lasten sosiaalisuuteen. Vanhemmista 40 % koki elämän astmalapsen kanssa stressaavaksi.

Astma on Suomessakin lasten tavallisin pitkäaikaissairaus: astmaa sairastavia lapsia on liki 40 000, joista alle 6-vuotiaita on 18 000. Vuosina 1986-1998 astmalasten määrä on nelinkertaistunut. Uusia astmapotilaita on eniten alle 15-vuotiaiden ryhmässä, erityisesti alle 5-vuotiaiden, vaikka diagnostiikka on vaikeaa. Ennen 5 vuoden ikää sairastui 80 % lapsiastmaatikoista; heistä 1/3 sairastui ennen 2 vuoden ikää.

Lue myös

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona tyhjensi luentosalit

Periaatteessa kaikki on muuttunut, kertoo Lauri Salaja.

Ajassa
”Vastaamon tietomurto on herätys terveydenhuollolle”

Terveydenhuollon tietoturvaa pitää jatkuvasti arvioida, sanoo Lääkäriliiton terveyspoliittinen asiantuntija Lauri Vuorenkoski.

Ajassa
Lääkärilehti voi myöhästyä

Lääkärilehden postitus myöhästyi keskiviikkona.

Kolumni
Osaamattomuuden ylistys

Kukaan ei osaa, eikä voi osata kaikkea, kirjoittaa Miila Halonen.

Pääkirjoitus
Kollegiaalisuus ulottuu myös verkkoon

Kollegiaalisuusohjeet velvoittavat meitä käyttäytymään toisiamme kohtaan asiallisesti, kirjoittaa Jan Schugk.

Ajassa
Viikko täyttyi etäluennoista ja kloonauksesta

Lääkärilehti seuraa Ronja Vaaraman ­lääketieteen opintoja.