TYKS:n Hanna Mäkäräinen aistii muutoksennälkää
TYKS:n sairaalajohtajan paikalta sivuun siirretty Hanna Mäkäräinen hoitaa organisaatiouudistusta nyt ilman talousvastuuta. Hän aistii johtoryhmässään muutoksennälkää.
Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ja Turun yliopistollisen keskussairaalan (TYKS) ylimmän johdon henkilöjärjestelyt ovat herättäneet kummastelua viime viikkoina.
Erityisesti kysymyksiä herätti TYKS:n sairaalajohtajana toimineen Hanna Mäkäräisen yllättävä siirto ensin pois johtajan paikalta ja vajaan viikon kuluttua määräys ryhtyä hoitamaan organisaatiouudistusta ilman talousvastuuta. Talousvastuu siirrettiin sairaanhoitopiirin johtajalle Olli-Pekka Lehtoselle.
Hanna Mäkäräinen toteaa Lääkärilehdelle, etteivät hänen käytännön työtehtävänsä juurikaan muuttuneet. Jaakko Hartiala hoitaa edelleen Mäkäräisen virkaa konservatiivisen tulosalueen johtajana ja Mäkäräinen itse tulosryhmäjohtajan tehtävistä vapautettuna uuden organisaation toimeenpanoa.
Sairaalaa odottaa iso organisaatiouudistus vuoden 2013 alusta. Sitä valmistelee TYKS 2013 -johtoryhmä, jonka rungon muodostavat kymmenen osa-aikaisissa suunnittelutehtävissä olevaa toimialuejohtajaa.
– He aloittivat oman suunnittelutehtävänsä jo tammikuussa 2011, ja minä tulin johtoryhmän kolmanneksi puheenjohtajaksi marraskuussa 2011. Toimeenpanon lähtökohtana on vuonna 2007 käynnistynyt sairaanhoitopiirin niin sanottu T-Pro-hanke, kertoo Hanna Mäkäräinen
– Merkittävin muutos tehtävässäni on se, kuten tiedotteessamme todetaan, että vastuu tulevasta talousarviosta on sairaanhoitopiirin johtajalla. Minulla on kuitenkin läsnäolo-oikeus toimialuejohtajien kanssa käytävissä tulevissa talousarvioneuvotteluissa, hän huomauttaa.
Riskit ja keihäänkärjet
Organisaatiouudistukset ovat tunnetusti hankalia, mutta Varsinais-Suomessa vaikeuskerrointa lisää alueen kuntien rakennemuutos. Vastakkain näyttävät nousseen myös yliopistosairaalan vahvojen professioiden halu laajentaa toimintaa ja kuntapäättäjien tahto pitää kukkaronnyöreistään kiinni.
Mistä nyt on kysymys – rahasta vai muutoksesta?
– Molemmista – aina, sanoo Hanna Mäkäräinen. Terveydenhuollon muutoksissa on kokemukseni mukaan aina kysymys kustannusten hallinnasta. Ja se onkin yksi muutoksen tavoite. Johtajien ja asiantuntijoiden osaamisesta pitkälti riippuu sitten onnistutaanko toimeenpanossa. Osataanko ottaa riskiä eli erilaisten karsimisten rinnalle valita tiettyjä kehittämisen keihäänkärkiä.
– Olen oppinut vuosien kuluessa, että erityisesti muutoksen johtamiseen kannattaa panostaa. Mutta ilman toiminnan muutoksen nälkää emme onnistu. Ja sitä nälkää olen ollut havaitsevanani johtoryhmässämme, Mäkäräinen kiittää.
Kenen TYKS, kuka johtaa?
Sairaanhoitopiiriltä tulleessa tiedotteessa todetaan myös kohtalaisen suoraan, että Olli-Pekka Lehtosen ja Hanna Mäkäräisen johtamistyylit ovat olleet erilaiset. Julkisesti he kuitenkin ilmoittavat kunnioittavansa toistensa johtamisosaamista.
– Organisaatiomme, nykyisen ja tulevan, täytyy olla yksilöille tilaa antava, jolloin luomme uusia mahdollisuuksia, emmekä ratko pelkästään ongelmia, Hanna Mäkäräinen toteaa.
Hanna Mäkäräinen on pitkän linjan johtaja, joka on nähnyt uudistusten tulevan ja menevän. Ketkä ovat tärkeitä uudessa TYKS:ssa?
– Etenen muutos kerrallaan, ja ennustajan rooli on tunnetusti haasteellinen. Hyödynnän joka tapauksessa 20 vuoden aikana kertynyttä johtamisosaamistani aina kun se on mahdollista. Aikoinaan radiologina palvelin kliinikoita. Nyt johtajana osaltani palvelen terveydenhuollon ammattilaisia auttaen heitä perustehtävässään. Näin yhdessä voimme auttaa palvelujamme tarvitsevia ja myös niiden kustannuksista vastuuta kantavia, pohtii Hanna Mäkäräinen.
Ulla Järvi