TYKS tarttui erikoislääkäritilanteeseen
Erikoislääkärien kouluttautumistilanteeseen voi ja kannattaa vaikuttaa alueellisesti. Näin todettiin Turun yliopistollisen keskussairaalan erityisvastuualueella, josta aihetta selvitettiin taannoin.
Kartoitimme vuonna 2007, miten erikoislääkärien määrä ja tarve alueella kehittyvät pitkällä aikavälillä. Selvitys ulottui aina vuoteen 2020 saakka, johtajaylilääkäri
Turkka Tunturi
kertoo.Selvityksen pohjana olivat tiedot alueen erikoislääkäreiden ikäjakaumasta ja ennustetusta eläköitymisestä. Niitä verrattiin yliopiston kautta saatuihin koulutustietoihin. Lisäksi alueen ylilääkäreille tehtiin kysely aiheesta.
Tuloksissa erikoisalat jakautuivat kolmeen ryhmään: on joko ylikapasiteettia, tilanne on hyvä tai sitten uhkaamassa on lääkärivaje.
Selvityksen mukaan Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa on jatkossa pulaa varsinkin foniatrian, käsikirurgian, patologian, perinnöllisyyslääketieteen, plastiikkakirurgian, psykiatrian, radiologian, reumatologian ja verisuonikirurgian erikoislääkäreistä. Ylitarjontaa puolestaan näytti olevan ainakin ortopediassa, anestesiologiassa ja sisätaudeissa.
Turkka Tunturi kertoo, että löytöihin reagoitiin heti selvityksen valmistuttua.
Ortopediasta siirrettiin saman tien kaksi erikoistumisvakanssia käsikirurgiaan. Psykiatriaan, patologiaan ja radiologiaan perustettiin uusia erikoistumisvirkoja. Anestesiologiassa ja sisätaudeissa niitä muutettiin vakituisiksi erikoislääkärin viroiksi. Koulutuskapasiteettia suunnattiin muutenkin uudelleen.
Tarkistus toistetaan määrävälein
Tunturin mukaan tehtyjen muutosten tulokset eivät vielä tunnu konkreettisesti.
Nämä ovat pitkiä prosesseja. Tämän päivän päätökset konkretisoituvat vasta useiden vuosien kuluttua. Mutta juuri siksi pitkäjänteinen suunnittelu ja ennakointi olisikin tärkeää.
Selvitys koettiin niin hyödylliseksi, että sellainen on päätetty toteuttaa TYKS:n erityisvastuualueella jatkossa aina viiden vuoden välein.
Olemme markkinoineet asiaa myös muille yliopistosairaaloille. Monesti erikoislääkärien koulutusmäärät saattavat määräytyä ihan sattumanvaraisesti.
Tunturin mielestä usein myös tehdään turhan rajuja ja äkkinäisiä korjausliikkeitä.
Tämän hetken pulaan reagoidaan lisäämällä kovasti jonkin alan erikoistumisvirkoja. Tilanne jää päälle, ja joidenkin vuosien päästä erikoisalalla onkin ylitarjontaa.
Kaikkea ei voi ennakoida
Turkka Tunturi muistuttaa, että kokonaisuuteen jää silti väistämättä myös ennakoimattomia tekijöitä.
Kiinnostuneita ei välttämättä riitä, vaikka jonkin alan paikkoja lisättäisiinkin. Eikä ihmisten muuttoliike tietenkään noudattele sairaanhoitopiirien hallinnollisia rajoja. Osa myös suuntaa yksityissektorille tai esimerkiksi tutkimuksen pariin.
Turkka Tunturi sanoo odottavansa aihetta parhaillaan selvittävältä STM:n työryhmältä paljon.
Olisi todella tervetullutta, että koulutusjakaumaa koordinoitaisiin valtakunnallisesti riittävän pitkällä, eli 10?20 vuoden syklillä.
Lue aiheesta myös sivuilta 3757-8 ja 3812-3.