Työ ja perhe-elämä voivat tukea toisiaan
Tutkimus näyttää vahvistavan arkikokemuksen, että pienten lasten hoitovastuu tekee vanhemmista parempia ja tehokkaampia työntekijöitä.
Työn ja perhe-elämän roolit nähdään usein yhteensovittamattomina ristiriitojen lähteinä. Tuoreen tutkimuksen mukaan myös päinvastaiset kehityskulut ovat mahdollisia. Työn ja kodin voimavarat sekä työn ja perhe-elämän myönteinen vuorovaikutus voivat vahvistaa toinen toisiaan pitkälläkin aikavälillä.
Työterveyslaitoksen ja Utrechtin yliopiston tutkimuksessa perhe-elämän arvioitiin vaikuttavan myönteisemmin työhön kuin päinvastoin. Kun kodin nähtiin rikastuttavan työrooleja, vaikutti se myönteisesti kodin voimavaroihin ja parisuhdetyytyväisyyteen.
Kotioloilla on siten tärkeä merkitys lähimpien ihmissuhteitten laadulle ja hyvinvoinnille parisuhteessa erityisesti silloin, kun perhe-elämän nähdään vaikuttavan myönteisesti työhön, tutkimus summaa.
– Kaiken kaikkiaan työllä voi parhaimmillaan olla iso merkitys hyvinvoinnille niin työssä kuin kotona. Arjesta tuttu kokemus, jonka mukaan vaikkapa pienten lasten hoitovastuu tekee vanhemmista parempia ja tehokkaampia työntekijöitä ja että myös työssä opitusta voi olla iloa vapaalla, näyttää pätevän yleisemmälläkin tasolla ja pitkälläkin aikavälillä, vanhempi tutkija Jari Hakanen Työterveyslaitokselta sanoo.
Tutkimus julkaistiin Journal of Occupational and Organizational Psychology -lehdessä. Positiiviseen psykologiaan perustuva tutkimus toteutettiin kolmen vuoden seurantatutkimuksena 1 632 suomalaisella hammaslääkärillä.
Jaana Ahlblad
Kuva: Pixmac