Työaikadirektiivin kaatui päivystyskorvausjärjestelmä toistaiseksi ennallaan
Lääkärien näkökulmasta ongelmallista on se, että voimassa oleva direktiivi on ristiriidassa Suomen työlainsäädännön kanssa.
Tällä hetkellä päivystys lasketaan Suomessa työajaksi vain aktiivityön osalta, mutta palkkaa maksetaan koko ajalta. Euroopan yhteisöjen tuomioistuin on kuitenkin katsonut, että myös niin sanottu ei-aktiivinen päivystys on luettava työajaksi.
Suomi ei ole muuttanut lainsäädäntöään tuomioistuimen päätöksen jälkeen. Myös työaikadirektiivin toteutumista valvova komissio antoi useille maille varoituksen direktiivin rikkomisesta pari vuotta sitten. Se ei ole edennyt vielä oikeudenkäyntiin.
Direktiiviuudistuksen kaatuminen saattaa johtaa tulevaisuudessa siihen, että Suomen ja muiden jäsenmaiden on sopeutettava omat päivystyskäytäntönsä tuomioistuimen tulkinnan mukaisiksi. Suomessa tämä tapahtuisi työaikalakia muuttamalla. Lääkäriliiton edunvalvontajohtaja Markku Kojo ei kuitenkaan usko, että nykyinen hallitus käynnistäisi lakiuudistusta tässä vaiheessa.
– Meillä on aivan liian vähän lääkäreitä järjestelyyn, jossa kaikki työpaikalla vietetty aika olisi työaikaa. Muutokset siihen suuntaan voisivat olla ennalta arvaamattomia. Myös Lääkärisopimuksen päivystyskorvausjärjestelmää olisi muutettava, Kojo sanoo.
Lääkärisopimuksesta neuvotellaan nykylainsäädännön mukaan
Markku Kojo pitää epätodennäköisenä, että nykyinen komissio jatkaisi direktiivin valvontaa enää ennen kesäkuisia eurovaaleja, jolloin myös komission toimikausi on katkolla.
– Näin ollen seuraava Lääkärisopimus neuvotellaan nykylainsäädännön mukaisesti.
Kojo uskoo, että direktiiviuudistuksen käsittely etenee aikaisintaan syksyllä, jolloin uusi komissio on asetettu.
Lääkäriliitto suosittelee jäseniään sopimaan paikallisesti pitkien päivystys- ja työrupeamien lyhentämisestä siten, että korvausjärjestelmä säilyy ennallaan.
Heidi Mäenpää