Työikäinen lääkäri välttää yleisimmät kuolinsyyt
Työikäiset lääkärit ja hammaslääkärit kuolevat keskimääräistä harvemmin syöpään tai verenkiertoelinten sairauksiin. Tämä käy ilmi Kuntoutussäätiön toteuttamasta tutkimuksesta, jossa verrattiin eri ammattiryhmien kuolleisuutta vuosina 2001-2007. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen aineistoon.
Tutkimuksen perusteella 25-vuotiaista mieslääkäreistä 91 % saavuttaa 65 vuoden iän, kun naisista vastaavaan pääsee 95 %.
Lääkärien kuolleisuus työiässä on melko alhainen, mikä johtuu vähäisestä tautikuolleisuudesta. Naislääkärit tekivät itsemurhia tai kuolivat tapaturmissa hieman keskimääräistä useammin. Mieslääkärien tapaturma- ja itsemurhakuolleisuus on suunnilleen miesten keskimääräisellä tasolla. Tutkimuksen mukaan keskimääräistä suurempi itsemurhakuolleisuus koski lähes koko terveydenhuoltoalaa ylihoitajia ja terveydenhoitajia lukuun ottamatta.
- Lääkäreiden itsemurhakuolleisuutta ja -ajatuksia on selitetty alaan, esimerkiksi päivystykseen liittyvällä stressillä, konflikteilla esimiesten ja kollegoiden tai läheisten kanssa, lääkkeiden, erityisesti antidepressanttien ja päihteiden käytöllä sekä mielialahäiriöiden kuten masennuksen suuremmalla esiintyvyydellä. Myös eräät luonteenpiirteet, kuten itseriittoisuus ja taipumus ylikorostaa ammatillista identiteettiä ja kieltää stressi ovat voineet estää avun hakemista tai vastaanottamista, tutkimusraportissa todetaan.