Työkykyjohtaminen vähentää sairauspoissaoloja
Yrityksen ja työterveyshuollon tiivis yhteistyö on tärkeää. Työkyvyn hallinta voi säästää miljoonia.
Työkyvyn huomioiva johtaminen vähentää sairauspoissaoloja ja työkyvyttömyydestä aiheutuvia kustannuksia sekä pidentää työuria. Työkykycontroller Hanna Kankainen Lassila & Tikanoja Oyj:stä kertoi Lääkäripäivillä esimerkin onnistuneesta työkyvynhallintahankkeesta.
Hankkeen seurauksena yrityksen sairauspoissaolot ovat vähentyneet kaksi prosenttia, työkyvyttömyys- ja tapaturmaeläkkeet 46 prosenttia ja eläkemenot 70 prosenttia. Keskimääräinen eläköitymisikä on noussut lähes kolmella vuodella 59,4 vuodesta 62 vuoteen.
Lassila & Tikanoja aloitti hankkeen vuonna 2006. Säästöä on kertynyt miljoonia euroja.
L & T:n hankkeessa on rakennettu yhteiset toimintamallit, joilla sairauspoissaoloja ja työkykyä hallitaan. Niillä ongelmia ratkotaan varhaisessa vaiheessa, mikä voi estää poissaolojen pitkittymisen. Esimiehet on sitoutettu toimintaan euroseurannan avulla ja työkykyjohtamisesta on tullut osa arkista esimiestyötä.
Kankainen korostaa tiivistä yhteistyötä yrityksen ja työterveyshuollon välillä. Korvaava työ, osasairauspäiväraha, työajan ja tehtävien muokkaaminen ja uudelleensijoittaminen ovat suositeltavia tapoja.
Varhainen tukeminen edellyttää tietojärjestelmiä, joilla esimiehet saavat ajantasaista ja täsmällistä tietoa henkilöstön terveydentilasta.
Työkyvyttömyys aiheuttaa Suomessa 25 miljardin euron kustannukset vuodessa.
Kuva: Pixmac