Ajan­kohtai­sta

Työterveyshuollolle koordinointivastuu pitkittyvissä poissaoloissa

Työterveyshuollolla on ensi keväästä lähtien aktiivinen rooli sairastuneen työntekijän työkyvyn arvioinnissa, jos lakiesitys hyväksytään.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_shakkinappula_pienempi.jpg

Työterveyshuollolla on tulevaisuudessa aktiivinen rooli pitkittyvien sairauslomien arvioinnissa, jos eduskunta hyväksyy viimeistelyä vailla olevan lakiesityksen.

Kun sairauspäivärahaa on maksettu kahden vuoden aikana 90 arkipäivää, esityksen mukaan työterveyslääkäri arvioi sairastuneen työkyvyn, jonka jälkeen työntekijä, työnantaja ja työterveyshuolto tekevät yhteisen selvityksen työntekijän mahdollisuuksista jatkaa työssä.

Työnantajan velvollisuus on ilmoittaa sairauspoissaolosta työterveyshuoltoon, kun poissaolo on jatkunut vähintään kuukauden.

– Työnantaja on keskeinen toimija, kun työolosuhteita muokataan. Tulevaisuudessa työterveyshuolto koordinoi yhteistyötä, jossa selvitetään työntekijän mahdollisuudet jatkaa työssä, STM tiedottaa.

Jotta Kela saisi ajoissa tiedon pitkittyvistä sairauspoissaoloista, sairauspäivärahaa haettaisiin kahden kuukauden kuluessa sairauslomalle jäämisestä. Nyt määräaika on neljä kuukautta.

Sairauspäiväraha myönnettäisiin jatkossa kuten ennenkin, ja B-lausunto vaadittaisiin viimeistään 60 sairauspäivärahapäivän jälkeen. Työntekijä voisi käydä valitsemallaan lääkärillä, ja hoitava lääkäri arvioisi sairauden vaikutukset toimintakykyyn. Työolot tunteva työterveyslääkäri miettisi, miten työkyky vastaa työn vaatimuksiin.

– Tarkoitus on löytää yksilön kannalta tarkoituksenmukaiset ja vaikuttavat keinot, ja sairauteen hyvä hoito. Työpaikalla arvioidaan olosuhteet ja mietitään, voiko esimerkiksi työaikaa tai työtehtäviä muokata. Kuntoutukseen ohjataan oikea-aikaisesti, hallitussihteeri Virpi Korhonen kommentoi lakiesitystä.

Kelan mukaan vuonna 2009 yli 60 päivän sairauspäivärahakausista 34 prosenttia liittyi tuki- ja liikuntaelinsairauksiin ja 25 prosenttia mielenterveyshäiriöihin. STM:n mukaan sama trendi näkyy alkavissa työkyvyttömyyseläkkeissä.

Lakiesityksessä ehdotetaan muutoksia sairausvakuutuslakiin ja työterveyshuoltolakiin. Uudistusta kaavaillaan voimaan 1. huhtikuuta 2012.

Jaana Ahlblad
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030