Ajan­kohtai­sta

Työterveyslaitos kokosi laajat koronaohjeet terveydenhuoltoon

Tietopaketti COVID-19-riskien arviointiin terveydenhuollon työpaikoilla sisältää ohjeita ja linkkejä lisätietoon.

Suvi Sariola
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Työterveyslaitos on koonnut koronariskien arviointiin tietopaketin sellaisille sosiaali- ja terveydenhuoltoalojen työpaikoille, joissa työntekijät saattavat altistua koronavirustartunnan aiheuttamalle COVID-19-taudille.

Tietopaketti antaa toimintaohjeita työnantajalle riskien arvioinnin tueksi. Se keskittyy työntekijöiden altistumisen ehkäisyyn, ohjeistukseen mahdollisessa altistumisessa tai tartunnassa sekä epäiltäessä ammattitautia.

Ohjeisiin on koottu runsaasti asiantuntijalinkkejä, joissa aiheita selvitetään tarkemmin. Esimerkiksi turvaväleistä, työjärjestelyistä ja hyvästä käsihygieniasta annetaan kuitenkin tarkkoja ohjeita.

Yksityiskohtaisia ohjeita annetaan lisäksi esimerkiksi asiakkaista ja vierailijoista sekä suu-nenäsuojainten, hengityksensuojainten ja henkilönsuojainten käytöstä.

Kuormitus kasvaa

COVID-19-epidemian pitkittyminen, tautitilanteen vaihtelut ja mahdollinen koronavirustartuntariski lisäävät työntekijöiden ja esimiesten psykososiaalista kuormitusta sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla, ohjeessa muistutetaan.

Siinä myös korostetaan, että ensiarvoisen tärkeää on varmistaa työpaikan sisäisen viestinnän toimivuus,

Riskien arviointi ja sen perusteella tehtävät toimenpiteet tulee käsitellä yhdessä henkilöstön kanssa säännöllisesti sekä tilanteen muuttuessa.

Lue myös

Ohje kannustaa sopimaan toimintatavoista sekä viestintäkanavasta, jossa jokainen henkilökunnan jäsen voi esittää kysymyksiään tilanteesta tai tehdä ehdotuksia toimintatavoista.

Erillisiä ohjeita annetaan muun muassa tilanteista, joissa työpaikalla todetaan altistuminen koronavirukselle tai koronavirustartunta, sekä sosiaali- ja terveydenhuoltoalan työntekijän työstä hänelle määrätyn karanteenin aikana.

Ohjeen ovat laatineet Työterveyslaitoksen asiantuntijat yhdessä SuPerin, Tehyn, Hyvinvointiala Halin, Lääkäriliiton, Kuntatyönantajan sekä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa. Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on kommentoinut ohjetta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030