Ajan­kohtai­sta

Tyttö vai poika?

Suomessa sikiön sukupuoli yleensä kerrotaan vanhemmille, jos he sen haluavat tietää. Euroopan neuvoston tasa-arvokomitea valmistelee suositusta, ettei niin tehtäisi. Ylilääkäri Tytti Raudaskosken mielestä muutos vaikuttaisi negatiivisesti potilaskontaktiin.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/ultrakuva.jpg
Terveydenhuoltohenkilökunnan ei pitäisi kertoa syntymättömän lapsen sukupuolta tämän vanhemmille, suosittelee Euroopan neuvoston tasa-arvokomitea. Asiasta kertoi Helsingin Sanomat.

Suosituksella pyrittäisiin estämään valikoivat abortit. Jos suositus hyväksyttäisiin, se koskisi myös Suomea.

– Suomessa sukupuoli kerrottaneen, jos vanhemmat sitä toivovat ja sukupuoli nähdään. Se on yleinen kliininen käytäntö, mutta siitä ei ole suositusta, sanoo ylilääkäri Jaana Leipälä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

– HUS:n alueella on ollut jo puolenkymmentä vuotta ollut käytäntönä, että kätilöt kertovat sukupuolen, jos perhe sitä kysyy ja kätilö sen näkee. Sukupuolta kysyy varmasti yli puolet perheistä, sanoo sikiöseulonnoista alueella vastaava lääkäri Veli-Matti Ulander.

Hänen mukaansa sikiön rakennetutkimukset ultraäänen avulla tehdään yhä useammin raskausviikolla 20, jolloin raskaudenkeskeytys ei Suomessa edes ole mahdollinen ilman lääketieteellisiä syitä.

– Aikaisemmin käytäntönä oli, ettei sukupuolta kerrottu. Potilaiden oli sitä kuitenkin vaikea ymmärtää, ja osalle perheistä siitä aiheutui paljon mieliharmia. Lisäksi monet potilaat menivät tutkimuksiin yksityissektorille vain saadakseen sikiön sukupuolen selville.

Myös Oulun yliopistollisessa sairaalassa sikiön sukupuoli kerrotaan vanhemmille, jos he sitä kysyvät. Spontaanisti sukupuolta ei kerrota, sanoo OYS:n äitiyspoliklinikan ylilääkäri Tytti Raudaskoski.

Hän uskoo, että tieto syntyvän lapsen sukupuolesta saattaa myös jossain määrin tukea kypsymistä vanhemmuuteen.

Valmisteltavana olevan suosituksen Raudaskoski arvioi vaikuttavan negatiivisesti terveydenhuoltohenkilökunnan ja vanhempien suhteeseen.

Suvi Sariola
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030