Ajan­kohtai­sta

Umpilisäkkeen poisto antibiootteja tehokkaampaa

Ranskalaistutkimus kyseenalaistaa arviot siitä, että akuutti umpilisäketulehdus voitaisiin hoitaa antibiootein.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/KirurgitleikkaamassabyAdamRadosavljevic-Pixmac000016922541.jpg
Akuutin umpilisäketulehduksen hoito antibiooteilla ei ole yhtä tehokasta kuin umpilisäkkeen poistaminen. Ranskalaistutkimus kyseenalaistaa arviot siitä, että akuutti umpilisäketulehdus voitaisiin hoitaa antibiootein.

Lancetissa julkaistussa satunnaistetussa ja kontrolloidussa tutkimuksessa oli 243 aikuispotilasta, joilla oli tietokonetomografialla todettu komplisoitumaton akuutti umpilisäketulehdus. Heidät jaettiin kahteen ryhmään, joissa toisessa hoitona oli amoksisilliini ja klavulaanihappo 8-15 päivän ajan ja toisessa suoritettiin viipymätön umpilisäkkeen poistoleikkaus.

Tutkimustulosten mukaan 30 päivän kuluessa hoidon aloittamisesta antibioottiryhmässä 8 prosentilla ilmeni vatsakalvontulehdusta, leikkausryhmässä luku oli 2 %.

Vastoin tietokonekuvauksen antamaa tietoa 18 prosentilla leikkausryhmän potilaista havaittiin leikkaustilanteessa komplisoitunut umpilisäketulehdus sekä vatsakalvontulehdus.

Antibioottiryhmästä 12 % päätyi umpilisäkeleikkaukseen 30 päivän kuluessa. Noin kolmannes ryhmästä joutui leikkaukseen vuoden ja kuukauden sisällä, heistä joka neljännellä akuutti appendisiitti oli uusiutunut.

Tutkijoiden mukaan on ilmeistä, että viipymätön umpilisäkkeen poisto on jatkossakin suositeltava hoitomuoto. Tutkimusta kommentoineet tutkijat arvioivat, että antibioottiresistenssi on saattanut vaikuttaa joissain tapauksissa ja että joku toinen antibiootti olisi voinut tehota niissä.

Heidän mukaansa olisi tärkeää myös muistaa se tieto, että kaksi kolmasosaa appendisiittipotilaista voisi konservatiivisten hoitomuotojen avulla välttyä leikkaukselta.

Jaana Ahlblad
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030