Lehti 45: Ajan­kohtai­sta 45/2004 vsk 59 s. 4351

Uuden terveysteknologian käyttöönotto vaatii aikaa On niin kiire, ettei ehdi kehittää!

Ulla Järvi

Langaton sairaala, elektroninen potilastietojärjestelmä tai seudullinen puhelinneuvonta ovat esimerkkejä terveydenhuollon aivan tuoreimmista teknologisista kehityshankkeista.

Ongelmana vain on niiden paikallisuus. Yhdessä sairaanhoitopiirissä kehitetty ja hyväksi havaittu uudistus suostutaan aivan liian harvoin ottamaan käyttöön toisessakin piirissä - terveyskeskuksista puhumattakaan.

- Osasyyllinen tähän on kunnallinen itsehallinto, johon vain sosiaali- ja terveysministeriön informaatio-ohjauksella pyritään hienovaraisesti puuttumaan. Tämä on johtanut siihen, että esimerkiksi terveydenhuollon atk-ohjelmistot ja laitteet on hankittu eri valmistajilta eikä välitetty yhteensopivuudesta, sanoo lääkintöneuvos Jouko Isolauri STM:stä.

Nyt sitten maksetaan itsehallinnon jälkilaskua, kun hoitoprosesseja ja samalla potilastietojärjestelmiä yritetään yhdenmukaistaa.

Jatkuva uusien hankkeiden tuominen työpaikalle herättää paineisissa terveydenhuollon laitoksissa jo ärtymystäkin. Tekesin innovaatiohankkeiden vetäjätkin tunnistavat nämä tunteet, samoin Jouko Isolauri entisenä sairaalajohtajana. Heidän mielestään oleellisinta hankkeissa on se, että niissä syntyy sellaista uutta, joka todella parantaa toiminnan laatua ja edistää työntekoa. Uusi teknologia on rahoittajalle riskibisnes, mutta henkinen ja ajallinen riskibisnes työpaikalle.

Tekesin ison FinnWell-ohjelman ensimmäiset hankkeet ovat vastikään käynnistyneet. Viisivuotisessa ohjelmassa käytetään noin 150 miljoona euroa terveydenhuollon tuottavuuden ja laadun parantamiseen toimintaprosesseja ja rakenteita parantamalla.

Lue myös

- Pyörää ei todellakaan tarvitse keksiä joka sairaalassa uudestaan, vaan tämän ohjelman tavoitteena on kehittää uusia tuotteita sekä kansallisille että kansainvälisille markkinoille, huomauttaa kansliapäällikkö Erkki Virtanen kauppa- ja teollisuusministeriöstä.

Osittain tästäkin syystä hankkeeseen on sitoutunut korkean tason neuvottelukunta, johon kuuluu Virtasen lisäksi nimekkäitä vaikuttajia: Esko Aho, Sinikka Mönkäre, Raimo Sailas ja Vappu Taipale. Heidän tehtävänään on sparrata ja levittää sanaa.

Tänä vuonna ohjelma rahoittaa 23 miljoonalla eurolla 59:ää projektia.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030