Uusi laite haistaa metanolimyrkytyksen
Mittalaite toteaa myrkytyksen muutamassa minuutissa myös tajuttomilla ja hyvin juopuneilla potilailla.
LL, anestesiologian erikoislääkäri Olli Laakso muutti väitöstyössään teollisuuden käyttöön tarkoitetun mittalaitteen niin, että näytteeksi riittää yksi uloshengitys. Laite pystyy tunnistamaan merkittävät uloshengitysilman osa-aineet ja määrittämään niiden pitoisuuden muutamassa minuutissa.
Erityisesti metanoli- ja etyleeniglykolimyrkytyksen nopea tunnistaminen on ensiarvoisen tärkeää. Myrkytys saatetaan havaita liian myöhään, koska oireet ovat usein epämääräisiä ja taustatiedot puutteellisia. Kaikissa hoitopaikoissa ei myöskään ole tarvittavaa laboratorioanalytiikkaa.
Laite auttaa myös hoidon seurannassa
Tutkimukseen osallistui 659 koehenkilöä. Näytteenotto oli pääosin ongelmatonta jopa tajuttomilta ja hyvin juopuneilta potilailta. Laite osoittautui riittävän herkäksi ja tarkaksi, ja se havaittiin hyödylliseksi myös myrkytyksen hoidon vasteen seurannassa. Laitteen käyttö sujui vaivattomasti myös hoitohenkilöstöltä, jolla ei ollut laboratorioalan koulutusta.
– Kehittämällämme menetelmällä voidaan uloshengitysnäytteestä todeta merkittävät liuotinainemyrkytykset, etyleeniglykolimyrkytystä lukuun ottamatta, Laakso toteaa.
Metanolimyrkytykset yleistyivät Suomessa 1990-luvun puolivälissä, kun metanolia sisältävät lasinpesunesteet tulivat markkinoille EU-jäsenyyden myötä. Nykyisin metanoli aiheuttaa vuosittain 20–40, etyleeniglykoli 15–20 ja isopropyylialkoholi 1–5 kuolemaan johtavaa myrkytystä. Lievempiä liuotinainemyrkytyksiä ja -epäilyjä on moninkertainen määrä.
Väitöstutkimus tarkastetaan 28.10. Biomedicumissa.
Miia Soininen