Ajan­kohtai­sta

Uusi menetelmä sydänkohtausriskin ennustamiseen

TT- ja PET-tutkimusten yhdistelmällä voidaan selvittää sepelvaltimoihin aktiivisesti kertymässä olevan kalsiumin määrä. Tämä antaa aiempaa tarkempaa tietoa sydänkohtausriskistä.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/pixmac_ateroskleroosi_sepelvaltimo.jpg

Sydänkohtausriskiä voidaan ehkä tulevaisuudessa ennustaa aiempaa tarkemmin sepelvaltimoiden tietokonetomografian (TT) ja positroniemissiotomografian (PET) yhdistelmällä.

Valtimoissa olevan plakin määrän selvittäminen TT-kuvauksella on standardimenetelmä, joka ei kuitenkaan erottele valtimoissa kauan ollutta kalsiumia sinne aktiivisesti kertymässä olevasta kalsiumista. Näistä jälkimmäinen on sydänkohtausriskin kannalta haitallisempaa.

Journal of the American College of Cardiology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa määriteltiin TT:n avulla tutkittavien (n = 119) kalsiumpisteet. Verrokkiryhmänä pidettiin niitä tutkittavia, joiden sepelvaltimoissa ei ollut havaittavaa kalsiumia (kalsiumpisteet 0). Sen jälkeen tutkittaville annettiin suoneen kalsiumiin sitoutuvaa 18F-natriumfluoridia (18F-NaF). PET-kuvassa näkyvä lisääntynyt sepelvaltimoiden sisäinen 18F-NaF-aktiivisuus oli yhteydessä aiempiin sydän- ja verisuonitapahtumiin, rasitusrintakipuun ja korkeampiin Framinghamin riskipisteisiin.

Tutkijoiden mukaan menetelmä on lupaava keino sydänkohtausten ennustettavuuden parantamiseen, joskin lisätutkimukset ovat tarpeen ennen kuin se voidaan ottaa osaksi kliinisen työn rutiineja.

Tiina Lautala

Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030