Ajan­kohtai­sta

Uusi palkkamalli tuo työajan sähköisen seurannan

Helsingin terveysasemille on tulossa sähköinen työajan seuranta, koska uudessa palkkamallissa lääkäreillä on työaika, toisin kuin väestövastuussa.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Kellokannettavassa.jpg
Helsingin terveysasemille on tulossa sähköinen työajan seuranta. Uudessa palkkamallissa lääkäreillä on työaika, ja sitä on seurattava esimerkiksi ylitöiden vuoksi. Aikaisemmin seurantaa ei tarvittu, koska väestövastuussa työaikaa ei ollut.

– Lääkärit ovat toukokuusta lähtien kirjanneet taulukoihin, kuinka monelta tulevat töihin ja milloin lähtevät. Olemme itse toivoneet, että saisimme nykyaikaisen sähköisen työajanseurannan, kertoo Helsingin terveysasemien luottamusmies, terveyskeskuslääkäri Jaana Puhakka.

Helsingin terveysasemilla siirryttiin toukokuussa kokeiluvirkaehtosopimukseen, johon sisältyy työaika. Puhakan mukaan työajan seurantaa tarvitaan sekä työaikalain ja ylitöiden takia että lääkärien todellisen työmäärän ja sen resursoinnin selvittämiseksi.

– Työajan seuranta on lääkärien edun mukaista. Kun työaikaa seurataan, me pysymmekin siinä paremmin. Ilman työajanseurantaa ei myöskään voi määrittää, mikä on ylityötä.

Puhakan mukaan lääkärit ymmärtävät seurannan tarpeellisuuden.

– Ongelmana on enemmän se, että jotkut lääkärit eivät merkitse kaikkia tekemiään työtunteja, vaan tekevät palkatta ylitöitä.

Toisaalta seuranta vaatii osalta väestövastuuseen ja omaan tahtiin tottuneista lääkäreistä työtapojen muutosta:

– Jos kasaa itselleen liikaa töitä ja ylityötunteja kertyy viikosta toiseen, esimiehen täytyy puuttua asiaan.

Työajassa pysymisessä on kuitenkin ollut paljon vaikeuksia esimiehillä itselläänkin, sillä uuteen sopimukseen ja toimintamalliin siirtyminen aiheuttaa paljon ylimääräistä työtä.

Työajan sähköisen seurannan piti alkaa terveysasemilla vuodenvaihteessa. Siihen siirtyminen kuitenkin lykkääntyy kevääseen.

Suvi Sariola
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030