Lehti 1-2: Ajan­kohtai­sta 1-2/2012 vsk 67 s. 18 - 19

Uusin eväin eteenpäin

Mitä lääkäri haki Lääkäripäiviltä? Yksi teki täsmäiskuja hallinnon koulutukseen, toinen luotasi medisiinis-filosofisia ajatuksia.

Suvi Sariola

Ei enää keittokirjaoppia

- Jotenkin on pysyttävä ajan hengessä. Enää en kuitenkaan hae Lääkäripäiviltä keittokirjaoppia, ne tiedot minulla jo on, kommentoi hyväntuulisesti ylilääkäri Jorma Kivekäs Lempäälän terveyskeskuksesta.

Kesällä eläkkeelle jäävä Kivekäs olikin etsimässä "medisiinis-filosofisia" ja hiukan myös "hallinnollis-filosofisia ajatuksia". Filosofista otetta oli löytynytkin.

Kivekäs ei valitse luentoja tarkasti etukäteen.

- Hyvä luennoitsija voi pelastaa tylsänkin aiheen, ja tylsältä luennolta pitää osata poistua takaovesta.

Terveysaiheet nousevat näyttävästi esiin julkisuudessa. Kivekäs virittäisi keskustelua siitä, miten ihminen pysyy psyykkisesti terveenä.

- Jos katsotaan satavuotiaita, he ovat pirteitä ja heidän asenteensa työhön ja kanssaihmisiin on yleensä myönteinen. Miten tartuttaa suomalaisiin tällainen aktiivinen, myönteinen elämäntapa? Sellaiset ihmiset elävät pisimpään.

Hänen mielestään lääkäri voisi koettaa vaikuttaa asiaan olemalla itse myönteinen ja yrittämällä vaikuttaa yhteisöön, vaikkapa kutsumalla toimittajan jutun tekoon.

"Olin kuin vasta-alkaja"

Ohjaajalääkäri ja terveyskeskuslääkäri Taina Seppänen on äskettäin palannut yhdeksän kuukauden vuorotteluvapaalta, jota suosittelee lämpimästi muillekin.

- Vuorotteluvapaa pysäytti oravanpyörän, antoi uusia ajatuksia, virikkeitä ja jaksamista työhön.

Virikkeitä työhönsä hän etsi myös Lääkäripäiviltä. - Noukin parhaita paloja.

Työt Vantaan Myyrmäen terveysasemalla muuttuivat vuorotteluvapaan aikana täysin. Omalääkärijärjestelmä meni, listamalli, tiimimalli ja päiväpoliklinikka tulivat.

- Pääsin kokemaan, miltä tuntuu tulla töihin uutena työntekijänä. Se oli hyvin hyödyllinen oppi.

Muutos näkyy esimerkiksi niin, että perhelääkäriyttä ja mahdollisuuksia ennaltaehkäisevään työhön on vähemmän kuin ennen. Seppänen toivookin, että mallia kehitettäessä keskityttäisiin enemmän perhelääkäriyteen, jotta lääkäri voisi hyödyntää yhteisön tuntemusta.

- Hoidimme aiemmin ehkä kolmeakin sukupolvea. Potilaiden tunteminen auttoi työssä kovasti.

"Kaipaan vaihtelua vastaanottotyöhön"

Viime keväänä valmistunut Sanna Laaksonen oli Lääkäripäivillä perehtymässä mm. nivelkipuun ja käytännön traumatologiaan.

- Melko perusaiheisiin. Nivelkipua tulee paljon vastaan terveyskeskustyössä.

Lääkäripäivien näyttelyssä häntä kiinnostivat paitsi uudet lääkkeet, myös siellä esittäytyvät työnantajat.

Laaksonen on töissä Loimaan terveyskeskuksessa. Pesti jatkuu helmikuun loppuun.

- Olen alustavasti luvannut jatkaa. Pidän terveyskeskustyöstä, mutta kaipaisin vaihtelua perusvastaanottotyöhön, esimerkiksi neuvolatyötä tai työterveyshuoltoa.

Kymmentä tuntia vaille valmis

Kliininen opettaja Jarmo Gunn tiesi tarkkaan, mitä hakee Lääkäripäiviltä:

Lue myös

- Puuttuvia hallinnon koulutuksia! Minulla on selkeä tavoite, naureskeli kymmentä hallinnon tuntia vaille valmis sydän- ja rintaelinkirurgian erikoislääkäri TYKS:stä.

Kliniisen opettajan työssä Gunn aikoo jatkaa niin kauan kuin työ tuntuu mielekkäältä.

- Luulen, ettei siinä saa olla liian kauan, muuten alkaa toistaa itseään.

Juuri nyt työ tuntuu kuitenkin ihanteelliselta:

- En kaipaa siihen oikeastaan mitään muutosta.

Kuinka vastuuttaa potilaat?

Helsingin terveyskeskuksessa työskentelevä erikoistuva lääkäri Maria Alander-Pekkarinen toivoo, että potilaat ymmärtäisivät vastuunsa hoidostaan.

- En tiedä, miten siihen pääsisi, hän sanoo ja kaipaa vetoapua aiheen käsittelystä julkisuudessa.

Alander-Pekkarinen oli suunnitellut Lääkäripäivien ohjelmansa tarkkaan. Maanantaina hän opetteli EKG:tä ja keskiviikkona oli akutologian teemapäivä.

- Olen valmistunut hiljattain, joten haen vielä pohjaa yleiselle osaamiselle. Opiskelin EKG:tä etukäteen Terveysportista kollegapuolison kanssa!

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030