Uutta tietoa suomalaisista MRSA- ja pneumokokkikannoista
Väitöstutkimus lisää tietoutta MRSA-kantojen molekyyliepidemiologiasta ja käytössä olevien genotyypitysmenetelmien soveltuvuudesta korkeatasoiseen seurantatyöhön, sekä suomalaisten pneumokokkikantojen ominaisuuksista ja taudinaiheuttamiskyvystä.
Tänään tarkastettava väitöstutkimus tuo uutta tietoa metisilliiniresitenttien Staphylococcus aureus (MRSA) -kantojen molekyyliepidemiologiasta Suomessa ja käytössä olevien genotyypitysmenetelmien soveltuvuudesta korkeatasoiseen MRSA-seurantatyöhön, sekä suomalaisten pneumokokkikantojen (S. pneumoniae) ominaisuuksista ja taudinaiheuttamiskyvystä.
MRSA- ja pneumokokkikantojen tyypitykseen ja nimeämiseen käytetään useita erilaisia DNA-pohjaisia menetelmiä kuten geenien monistamista ja sekvensointia sekä pulssikenttägeelielektroforeesia (PFGE). Tutkimuksessa niitä karakterisoitiin tarkemmin käyttämällä useita tyypitysmenetelmiä erilaisiin epidemiologisiin tutkimuksiin: klonaalisiin analyyseihin, epidemiologiseen seurantaan, epidemiaselvityksiin ja virulenssitekijöiden analysointiin.
Useita kansainvälisiä sairaalaperäisiä ja avohoitoon liittyviä MRSA-klooneja tunnistettiin Suomessa. spa-geenin sekvensointiin perustuva spa-tyypitys oli hyvin erottelukykyinen, nopea ja tarkka tyypitysmenetelmä ja se täyttää vaatimukset ensisijaisena tyypitysmenetelmänä myös maissa joilla on pitkä historia MRSA-kantojen nimeämisestä PFGE-tyypityksellä.
Ahtaissa oloissa elävien, aiemmin terveiden varusmiesten keuhkokuume-epidemiaan liittyi yksi pneumokokkikanta. Melko pieneltä osalta pneumokokkikannoista, jotka oli eristetty akuuttia välikorvantulehdusta sairastavilta lapsilta, löydettiin pilus-1 (PI-1) -geenejä.
MRSA sekä pneumokokit aiheuttavat merkittäviä terveysongelmia maailmanlaajuisesti. Molemmat voivat löytyä oireettomilta kantajilta, mutta ne voivat aiheuttaa myös hengenvaarallisia infektioita. Viime vuosien aikana MRSA-bakteerien aiheuttamat infektiot ovat yleistyneet Suomessa sekä sairaala- että avohoitopotilailla. Vuoden 2009 aikana MRSA-tilanne parani ja pysyi ennallaan myös vuonna 2010.
FM Anne Vainio väittelee 20.1.2012 kello 12 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Molecular methods for the epidemiological analysis of methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) and Streptococcus pneumoniae" (Metisilliini-resistentti Staphylococcus aureus (MRSA) ja Streptococcus pneumoniae: molekyylimenetelmien käyttö epidemiologisissa analyyseissa). Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Helsingin yliopistomuseo, Arppeanumin luentosali, Snellmaninkatu 3.
Kuva: CDC