Valelääkäritapaus harmittaa venäläisiä lääkäreitä
Suomessa työskentelevät venäläiset lääkärit eivät ole tunteneet oloaan erityisen mukavaksi viime viikkoina. - Harmittaa meidän kaikkien oikeiden lääkärien puolesta, tiivistää tunnelmat gynekologi Olga Veijalainen TAYS:n naistentautien osastolta.
Suomessa työskentelevät venäläiset lääkärit eivät ole tunteneet oloaan erityisen mukavaksi viime viikkoina.
– Kyllähän tämä nolottaa. Ja harmittaa meidän kaikkien oikeiden lääkärien puolesta, tiivistää tunnelmat gynekologi Olga Veijalainen TAYS:n naistentautien osastolta.
– Harmittaa, että huijarit ovat ansainneet isoja rahoja väärennetyillä papereilla.
Veijalaisella on kaksikin loppututkintoa pietarilaisesta Metshnikovan lääketieteellisestä akatemiasta – molemmat diplomit ovat 1990-luvulta. Suomeen hän muutti avioliiton perusteella vuonna 1996 ja lääkärin oikeudet hän sai täällä vuonna 1999.
Korkeakoulututkintojen ostamisesta rahalla Venäjällä Veijalaisella ei ole tietoa.
– Vaikea uskoa, että ainakaan minun instituutistani olisi rahalla saanut diplomin. Vaikka en minä oikein osaa tätä kommentoida, koska olen ollut Suomessa jo niin kauan.
– Sen minä tiedän, että jos Venäjällä hakee työpaikkaa terveydenhoitoalalta, niin työnantaja voi helposti selvittää tutkintojen aitouden suoraan asianomaisesta instituutista.
Potilaat ovat ottaneet Veijalaisen mukaan valelääkärikohun rauhallisesti, vaikka jotkut ovat siitä hänelle vitsailleetkin.
– Nyt sitten tutkitaan kaikkien Venäjällä koulutettujen lääkärien diplomien aitous ja minun mielestäni on hyvä, että niin tehdään. Onhan tällaisten valelääkärien paljastuminen noloa meidän kaikkien kannalta.
Vähän samanlaisia ajatuksia on Mäntän perusterveydenhuollon yleislääkäri Valentina Rasskazovalla.
– Kyllä tämä kohu nolottaa. Tulee mieleen, että mitähän potilaatkin ajattelevat.
Tutkintojen tarkistaminen ei olisi ollut ylivoimaista
Valentina Rasskazova on valmistunut lääkäriksi Petroskoin yliopistosta vuonna 1976. Suomessa hän on asunut 15 vuotta.
– Ne tentit, jotka piti suorittaa lääkärinoikeuksien saamiseksi Suomessa, olivat vaikeat. Ellei ole kunnollista lääketieteellistä koulutusta, ei niitä kyllä pysty läpäisemään.
Rasskazova kertoo, että hänen työpaikallaan on ihmetelty, kuinka Valvira ei ole valvonut tutkintojen oikeellisuutta tämän tarkemmin. Nyt edessä on kova työ kun kymmeniin oppilaitoksiin pitää ottaa yhteyttä.
– Ehkä tämä tietty leväperäisyys johtuu siitä, että me Venäjältä valmistuneet lääkärit olemme tehneet hyvää työtä ja siksi meihin on luotettu. Ei ole yksinkertaisesti tullut kenenkään mieleen, että joku olisi hankkinut diplominsa kepulikonstein.
– Minä olen aikanaan käännättänyt suomeksi paitsi oman diplomini, myös sen liitteet, joissa kerrotaan, montako tuntia olen opiskellut mitäkin ainetta ja mitkä tentit olen suorittanut. Ei sen aitouden tarkistaminen Petroskoista varmaan ylivoimaista olisi ollut.
Esa Tuominen
kuva: Pixmac