Ajan­kohtai­sta

Valokuvat auttavat kipupotilaan kuntoutuksessa

Potilas kertoo kuntouttajalle elämäntarinansa kuvien avulla. Kivun hallintakeinot paranevat, kun potilas voi siirtää kipunsa hetkeksi valokuviin.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Kuvaleike_lukko.jpg

Kroonisista kivuista kärsivät potilaat ovat saaneet apua valokuvamenetelmästä, jossa potilas kertoo kuntouttajalle elämäntarinansa kuvien avulla. Kivut eivät ole vähentyneet, mutta potilas oppii uusia kivun hallintakeinoja.

– Potilas valitsee ensin omaa kipuaan parhaiten kuvaavia valokuvia Ulla Halkolan Spectrovisio-sarjasta. Olen tutustunut jo aikaisemmin potilaan kivun historiaan ja siihen, millaista hoitoa hän on saanut, kertoo hammaslääkäri, kouluttaja Liisa Heimo-Vuorimaa.

Liisa Heimo-Vuorimaa pyytää potilaita myös kuvaamaan omaa kehonkuvaansa suhteessa kipuun. Jos jokin kohta elämäntarinasta jää tyhjäksi, Heimo-Vuorimaa kehottaa potilasta tuomaan omia valokuviaan täydentämään tarinaa. Kuvista saatua tietoa käytetään tulkitsemaan kipuun liittyviä asioita.

Kipu valokuvissa

Liisa Heimo-Vuorimaa on kuntouttanut kipupotilaita valokuvamenetelmän avulla pitkään. Monilla potilailla on mm. kroonisia leuan ja hampaiden kipuja, päänsärkyä, selkä- ja lonkkasärkyjä sekä fibromyalgiaa.

– Valokuvamenetelmän käyttäminen edellyttää, että potilas on psyykkisesti tietyllä tavalla eheä ja pärjää arjessa, Heimo-Vuorimaa painottaa.

Potilas siirtää luottamuksellisessa hoitosuhteessa kipunsa vähäksi aikaa valokuviin. Potilas tunnistaa valokuvista traumaattisia tekijöitä ja saa vähitellen uskallusta ajatella elämäänsä rauhassa, ilman kipua.

Uhrista selviytyjäksi

Kun potilaat oppivat valokuvamenetelmän avulla kivun hallintakeinoja, kivut eivät rajoita elämää yhtä paljon kuin aikaisemmin. Potilaat eivät enää ajattele itseään uhreina. He ymmärtävät, että kipu on osa elämää, mutta sen kanssa voi elää. Monet potilaat ovat aloittaneet vanhan harrastuksensa, jonka olivat aikaisemmin hylänneet kivun vuoksi. Joku on jopa palannut takaisin työelämään.

– Tässä on potilaan alkukuva, jonka hän oli ottanut ajatellessaan 20 vuotta jatkunutta kipuaan. Asiat olivat suuren lukon takana ja puristivat hänen sydäntään. Kun kävimme läpi potilaan elämäntarinan, tämä kuva kertoi myös prosessin lopputuloksesta. Lukko oli muuttunut suojaksi menneisyydelle. Kaikkea menneestä elämästä ei tarvitse käsitellä, sen voi jättää taakseen, kertoo Liisa Heimo-Vuorimaa.

Heimo-Vuorimaa toteaa, että ihmiselle tapahtuu elämässä monenlaista. Kyseinen potilas koki, että oli muuttunut uhrista selviytyjäksi. Hän uskoi niin ikään, että kivut voisivat ymmärryksen seurauksena vähentyä. Potilas aloitti uudestaan myös rakkaan harrastuksensa, josta hän oli luopunut kipujen takia.

Ulla Toikkanen
Kuva: Ulla Halkola, Spectrovisio-sarjasta. www.spectrovisio.com

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030