Valtaosalla kliinisistä tutkimuksista pieni painoarvo
Tutkimukset ovat usein suppeita ja käytetyt menetelmät vaihtelevat huomattavasti, toteaa ClinicalTrials.gov-rekisteriä tarkastellut tutkimus.
Suurin osa kliinisistä tutkimuksista on pieniä ja niissä käytetyt menetelmät kuten satunnaistaminen ja sokkouttaminen vaihtelevat huomattavasti. Näin toteaa laaja tutkimus, jossa tarkasteltiin ClinicalTrials.gov-palveluun rekisteröityjä tutkimuksia.
Rekisteröityjen tutkimusten määrä oli lisääntynyt ja niissä olevien puutteiden määrä oli yleisesti vähentynyt verrattaessa aikajaksoja 2004–2007 ja 2007–2010. Suurin osa uudemmista tutkimuksista oli pieniä. 62 prosenttia niistä käsitti enintään 100 koehenkilöä.
Menetelmien heterogeenisyys ilmeni muun muassa siinä, että teollisuuden rahoittamissa tutkimuksissa käytettiin harvemmin tietojenseurantatoimikuntia kuin Yhdysvaltain kansallisen terveysinstituutin (NIH) rahoittamissa tutkimuksissa.
Tutkijoiden mukaan analyysi herättää kysymyksiä siitä, mitkä ovat parhaita menetelmiä näytön tuottamiseksi lääketieteellistä päätöksentekoa ja hoitosuosituksia varten.
Tutkimus julkaistiin JAMA:ssa.
Miia Soininen