Valtuustoihin valittiin 133 lääkäriä
Kuntavaaleissa ehdolla olleita lääkäreitä meni läpi valtuustoon 87 kunnassa. Porin ja Kuopion valtuustoon valittiin 5 lääkäriä. Turussa ja Tampereella lääkärivaltuutettuja on 4.
Kaiken kaikkiaan kunnanvaltuustoihin valittiin 133 lääkäriä. Lääkärivaltuutettujen määrä on samaa luokkaa kuin päättyvällä valtuustokaudella.
Lääkäriehdokkaista suurin ääniharava oli KTL:n tutkimusprofessori
Pentti Huovinen
, joka keräsi Turussa 2 060 ääntä."Työkavereiden lisäksi muutkin äänestivät"
Yksi läpi päässeistä ensikertalaisista on torniolainen terveyskeskuslääkäri
Liisa Virtanen
(vihr).- 230 ääntä on aika paljon tämän kokoisessa kaupungissa. Mukana täytyy olla työkavereiden ja vihreiden lisäksi muidenkin ääniä, Virtanen pohtii. Hän uskoo, että valinnassa painoivat terveysasioiden tärkeys ja lääkärin asiantuntemus sekä toivottavasti ympäristöasiat.
Virtasen mielestä terveyskeskukset on tärkeää saada pysymään haluttavina työpaikkoina. Siihen hyvä lääke on virkamäärien lisääminen.
- Meillä on lappilaiseksi kunnaksi ihan kohtuullinen tilanne. Sijaisia on saatu vaihtelevasti. Ilmapiiri työpaikalla on hyvä ja edellytykset työhön ovat loistavat. Lääkärille jonossa on kuitenkin aivan liian monta kuntalaista.
Myös oululainen lääketieteen kandidaatti
Maija Bolszak
(kok) valittiin ensi kertaa valtuustoon. Hän kiittää valinnastaan vaalitiimiä, puoluetta ja nuorten naisten esiinnousua.Oulu purkaa väestövastuujärjestelmää ja lääkärit ovat pitäneet tilannetta hyvin raskaana. Osa lääkäreistä on sen vuoksi lähtenyt terveyskeskuksesta.
- Nyt Oulussa kokeillaan lääkärin ja hoitajan tiimimallia. Yksittäisen vaivan vuoksi potilaan ei myöskään tarvitsisi päästä tietylle lääkärille.
Torkkien perheestä läpi poika ja äiti
Valtuutetuiksi äänestettiin myös saman perheen kaksi lääkärisukupolvea, poika ja äiti - eri kaupungeissa tosin. Ylilääkäri
Markus Torkki
valittiin valtuustoon Espoossa ja työterveyslääkäriHellin Torkki
Jyväskylässä.Ensikertalaisena 639 äänellä valituksi tullut Markus Torkki on jopa hieman yllättynyt tuloksesta. Hän sanoo vaalityötänsä minimaaliseksi.
- Maanantaina sateli onnitteluita ja positiivisia viestejä. Se tuntui hyvältä. Joku sentään toppuutteli, ettei se ole kuin tämä päivä. Sen jälkeen seuraa neljä vuotta valituksia.
Hän pohtii, että lääkärin ammatti vaikutti valintaan suuresti.
- Työkaverit äänestivät. Espoossa asuu paljon lääkäreitä, ja lääkäriehdokkaita puolestaan oli tällä kertaa vähän. Joten kyllä tässä nyt ollaan vastuullisessa tilanteessa, paljon vartijana.
Torkilla on kokemusta sekä julkisesta että yksityisestä terveydenhuollosta. Hän on työskennellyt Töölössä ja Jorvissa. Nykyään hän toimii lääkäriasema Dextran varatoimitusjohtajana.