Ajan­kohtai­sta

Valvira: Epäilyjä tutkinnon aitoudesta tulee harvoin

Epäilyttävät tapaukset selvitetään, mutta kaikkien ulkomaisten tutkintojen kohdalla ei voida ottaa yhteyttä tutkinnon myöntäneeseen oppilaitokseen, Valvirasta kerrotaan.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/laakarijastetaribypixmackuvankasittelySK.jpg
Epäilyttävät tapaukset selvitetään, mutta kaikkien ulkomaisten tutkintojen kohdalla ei voida ottaa yhteyttä tutkinnon myöntäneeseen oppilaitokseen, Valvirasta kerrotaan.

Valvira selvittää parhaillaan valelääkäriksi väitetyn suomalaisen miehen tutkinnon aitoutta. Mies on Valviralle toimittamiensa todistusten mukaan suorittanut lääkärin tutkinnon Pietarissa vuonna 1994. Epäilyn tutkinnon aitoudesta toi julki Ilta-Sanomat tänään.

Miehen tutkintotodistuksen aitoutta selviteltiin nimettömän ilmoituksen perusteella jo vuonna 2010. Tuolloin paperit arvioitiin asianmukaisiksi.

Oppilaitokseen yhteys vain poikkeustapauksissa

Sosiaali- ja terveydenhuollon lupa- ja valvontaviranomainen Valvira myöntää ammatinharjoittamisoikeudet kaikille Suomessa työskenteleville terveydenhuollon ammattihenkilöille. Lääkärintutkinto hyväksytään vain, jos se on suoritettu jossain Maailman terveysjärjestön WHO:n akkreditoimassa yliopistossa.

– Vaadimme, että ulkomaisten tutkintotodistusten ja diplomien pitää olla virallisesti oikeaksi todistettuja, sanoo lääkintöneuvos Pirjo Pennanen.

Pennanen kertoo, että epäilyttävissä tapauksissa paperit lähetetään katsottavaksi opetushallitukseen, missä on enemmän asiantuntemusta ulkomaisten tutkintojen arvioimisessa.

– Epäily herää tavallisesti, jos diplomi näyttää erilaiselta kuin on totuttu. Joskus tulee vastaan myös tökeröitä väärennöksiä, joista on helppo nähdä, ettei todistus ole aito.

Jos tutkinnon aitouteen ei saada muuten selvyyttä, Valvirasta otetaan yhteys oppilaitokseen, jossa tutkinto on suoritettu.

– Mutta meillä ei ole resursseja kysyä tutkinnon myöntäjältä kaikkien 600 ulkomaisen tutkinnon kohdalla, jotka meillä vuosittain hyväksytään, Pennanen sanoo. Pennasen mukaan epäilyttäviä, jatkoselvityksiä vaativia tapauksia on muutama vuodessa.

Opetushallitus arvioi tutkintoja

– Opetushallitus neuvoo pyynnöstä koti- ja ulkomaisia viranomaisia, korkeakouluja, oppilaitoksia ja yksittäisiä kansalaisia tutkintojen vertailussa, kertoo opetusneuvos Raija Timonen.

Opetushallitus voi myös arvioida ulkomaisen tutkinnon laajuutta, sen tuottamaa osaamista ja sen sijoittumista lähtömaan tutkintorakenteeseen.

– Jos tutkinnon aitoudesta herää epäilyjä, otamme yhteyden tutkinnon myöntäneeseen oppilaitokseen, Timonen sanoo.

Hertta Vierula
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030