Vanhukset saavat lääkäriltä tietoa myös palveluista
Kunnat kehittävät ikäihmisille ennaltaehkäisevää toimintaa, mutta kaipaisivat valtiolta tukea.
Noin neljäsosassa kaikista kunnista on neuvontakeskuksia, joissa yleisimmin 65 vuotta täyttäneet saavat tietoa palveluista, terveydestä, muistista, ravinnosta, turvallisuudesta, tapaturmista, apuvälineistä sekä sosiaalisiin ongelmiin liittyvistä asioista. Yli puolet vastanneista kunnista järjestää ehkäiseviä kotikäyntejä, joiden yhteydessä tehdään myös toimintakyvyn, terveydentilan ja palvelutarpeen arviointia.
Neuvontakeskustoimintaan sisältyi palveluohjausta ja neuvontaa sekä palveluista tiedottamista. Toiminnalla haluttiin edistää ikäihmisten terveyttä ja tukea heidän toimintakykyisyyttään. Neuvontakeskus on helposti saavutettavissa oleva matalan kynnyksen palvelu, johon on koottu tietoa niin kuntien kuin muidenkin toimijoiden palveluista.
Neuvontapalveluihin hakeuduttiin yleisimmin oma-aloitteisesti. Myös omaisilla ja tuttavilla, lääkärillä, terveydenhoitajalla tai muulla ammattilaisella oli tärkeä rooli asiakkaan ohjautumisessa neuvontapalveluihin. Osa kunnista käytti henkilökohtaista kutsua erityisesti silloin, kun toiminta kohdennettiin tietyn ikäisille kuntalaisille.
Yhtenäisten neuvontapalvelujen järjestämisestä kunnat toivoivat valtakunnallista ohjausta ja vertaistukea esimerkiksi neuvontapalvelujen hyvien käytäntöjen levittämisellä.
Lähde: Marjaana Seppänen, Reija Heinola, Sirpa Andersson: Hyvinvointia ja terveyttä edistävää toimintaa käytännössä. Ikäihmisten neuvontakeskuspalvelujen ja ehkäisevien kotikäyntien toteuttaminen kunnissa. THL:n Avauksia 6/2009.