Vanhuksille omat päivystykset?
Geriatrin osaamisesta on apua, kun päivystykseen tulevan vanhuksen tila on arvioitava nopeasti. Vanhusten muistihäiriöt, aistivajeet ja aiempien sairauksien jättämät pitkäaikaiset löydökset aiheuttavat usein päänvaivaa, ja päivystäjän on hankala tulkita, liittyvätkö nämä potilaan nykyiseen vai johonkin aiempaan sairauteen.
Akuutin ongelman perussyyn löytyminen on kuitenkin olennaista, vain se takaa parhaan hoidon.
- Jos emme ratkaise akuutin sairauden takana olevaa ongelmaa, emme tee työtämme, sanoo geriatrian erikoislääkäri, M.D.
Fabio Salvi
Anconan yliopistosta Italiasta. Salvi esitteli Anconan kokemuksia vanhuksille tarkoitetusta päivystysyksiköstä geriatripäivillä toissaviikolla Oulussa.Salvin yksikkö, National Institute of Health and Science on Aging, on kehittänyt vanhuksille tarkoitetun päivystyksen toimintaa vuodesta 1997 saakka hyvin tuloksin. Vuonna 2008 yksikkö sai Italiassa ensimmäisen tason päivystysluokituksen.
Päivystysyksikön henkilökuntaan kuuluu seitsemän geriatria ja kaksi yleislääkäriä. Hoitajilla on runsaasti kokemusta iäkkäistä potilaista. Yksikkö hoitaa vuosittain noin 10 000 päivystyspotilasta.
- Kun huomioidaan, että potilaiden keski-ikä on 76 vuotta, määrä on erittäin suuri, Salvi toteaa.
Potilaiden kognitiivinen tila ja mahdolliset toiminnanvajeet arvioidaan standardoiduilla menetelmillä. Poliklinikkakäynnin jälkeen tutkitaan tarvittaessa sydämen toiminta. Menetelmä ja hyvät erikoislääkäriresurssit mahdollistavat potilaiden perusteellisen tarkkailun.
Sisään sairaalaan otetaan 27 % päivystyspotilaista, selvästi vähemmän kuin Italiassa keskimäärin.
Paraikaa Anconassa tutkitaan nopeaa keinoa seuloa riskipotilaat moniongelmaisten iäkkäiden potilaiden joukosta. Eräs riskiryhmä ovat hauraus-raihnausoireyhtymästä kärsivät.
Yksi menetelmä oireyhtymästä kärsivien potilaiden tunnistamiseksi on firenzeläisten geriatrien kehittämä Silver Code -menetelmä, jossa potilaan riski kuolla vuoden kuluessa arvioidaan potilastietojen perusteella.
- Uskon että kaikki päivystyspoliklinikat Italiassa käyttävät Silver Codea kolmen vuoden päästä, Salvi toteaa.
Geriatrien osaamiselle käyttöä Suomessakin
Myös Haartmanin sairaalassa Helsingissä erikoislääkäriosaamisen hyödyntäminen hoitoketjun etulinjassa on havaittu hyväksi. Virka-aikana paikalla on kahdesta neljään sairaalalääkäriä, geriatri ja päivystyslääketieteen erikoislääkäri. Hoidon kiireellisyys pyritään arvioimaan jo vastaanottoluukulla.
- Lisäksi kannustetaan hyödyntämään neurologin, psykiatrin, kardiologin ja infektiolääkärin palveluksia jo päivystyksessä, jotta pystytään arvioimaan ja priorisoimaan kiireellistä hoitoa ja ylipäätään sairaalahoitoa vaativat potilaat, geriatrian dosentti
Jouko Laurila
Haartmanista kertoo. Myös Haartmanin toimintamalli oli esillä geriatripäivillä.Laurila korostaa, että geriatrinen osaaminen on päivystyksessä tarpeen. Se myös vähentää sekä ali- että ylihoitamista.
- Hoidon oikea-aikaisuus vaatii paljon tietoa, Laurila muistuttaa.
Vaikka kansainväliset tutkimukset osoittavat vanhusten vaativan muita kiireellisempää hoitoa, asiaa ei Laurilan mielestä ymmärretä vielä priorisoida riittävästi. Esimerkiksi 85-vuotiaalle toimenpiteen odottelu päiviä sängyssä maaten voi olla kohtalokasta.
- Jos huonosti käy, seurauksena on laitoskierre, ja se jos mikä on terveydenhuollossa kallista.
Laitoshoitoa pitäisi Laurilan mielestä välttää viimeiseen asti. Varhaiseen kuntoutukseen onkin panostettu laajalti. Haartmanissa potilaita pyritään saamaan jalkeille ja fysioterapiaan jo päivystyksessä.
- Kotiutuksen suunnittelu alkaa tavallaan jo päivystyksessä. Siinä ei saisi hukata yhtään päivää eikä oikeastaan tuntiakaan.
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ohje kertoo, mitä pitää ottaa huomioon kun vanhus lähetetään päivystykseen: www.gernet.fi > Iäkäs päivystyspotilas.