Vanhuuden stigma pitää poistaa
Professori
Vappu Taipale
kantaa huolta ikäihmisten asemasta. Taipaleen mielestä vanhojen ihmisten on otettava paikkansa yhteiskunnassa ja itsenäistä selviämistä täytyy tukea mahdollisimman pitkään. Tarjolla pitää olla hyvää laitoshoitoa sitten, kun sitä tarvitaan.Taipale palkittiin juuri Pohjolan ja Suomi-yhtiön lääketieteen palkinnolla.
Stakesin entisen pääjohtajan kiireet jatkuvat eläkkeelläkin. Professori toimii nyt Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton puheenjohtajana. Ennalta ehkäisevä työ on ollut Vappu Taipaleen keskeinen periaate koko pitkän uran ajan.
- Kunnat valitettavasti säästävät ennalta ehkäisevästä, hyvinvointia ylläpitävästä työstä. Kohta suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle, ja silloin heille pitää olla mielekästä tekemistä, Taipale vaatii.
Hänen mukaansa yhteiskunnan suuria ongelmia ovat asenteet vanhuutta kohtaan: kukaan ei halua tulla vanhaksi, koska vanhuus on häpeä.
- Tämä näkyy mm. siinä, että markkinoilla ei ole tarpeeksi vanhoille ihmisille sopivia tuotteita. Teknologia ei edisty, koska firmoja ei kiinnosta kehittää tällaisia. Turvarannekkeetkin ovat olleet viimeiset 20 vuotta samanlaisia.
Taipaleen mielestä ei kannata odottaa, että joku antaa ylhäältä vanhuudelle arvon, itse se on otettava. Siksi hän kirjoitti keväällä ilmestyvän kirjan siitä, miten ikäihmiset voivat edesauttaa omaa terveyttään.
- Kirjassa esitän muutamia keinoja hyvän vanhenemisen edistämiseksi: Liity! Anna! Opi! Harrasta! Naura!
Työelämään tarvitaan huokosia
Vappu Taipaletta harmittaa, että aina puhuttaessa vanhuksista mainitaan myös kustannukset.
- Pelätään, että Suomen talous ei kestä. Julkisuudessa on todettu, että Suomen ongelma on pitkäikäisyys. Ja kukkuluuruu!
Vappu Taipale on puhunut työurien pidentämisen puolesta. Itse hän jäi eläkkeelle Stakesin pääjohtajan paikalta 68-vuotiaana.
- Toinen puoli asiassa on tietysti se, että kun yksityinen sektori panee ulos terveitä neli- ja viisikymppisiä, työurien pidentäminen on tilastollinen mahdottomuus.
Vappu Taipaleen mielestä työssä pidempään jaksaminen edellyttää erilaista johtamista ja toisenlaista työpanoksen käyttämistä kuin nyt.
- Työuriin tarvitaan myös huokosia, mahdollisuuksia olla välillä jonkin aikaa poissa työelämästä.