Varhainen ja joustava hoito voi ehkäistä nuoren sairastumista psykoosiin
Perhe- ja verkostokeskeinen, perusterveydenhuollossa tapahtuva varhainen hoito auttaa psykoosiriskissä olevia nuoria.
Nuorille suunnattu psykiatrisen erikoissairaanhoidon JERI -projekti (Jorvi Early psychosis Recognition and Intervention) toteutettiin vuosina 2006-2008 HYKS:n Jorvin sairaalan, Espoon perusterveydenhuollon ja oppilashuoltoryhmien yhteistyönä.
Perusterveydenhuollosta otettiin välittömästi yhteys työryhmään, jos oli syytä epäillä 12–20-vuotiaan nuoren olevan riskissä sairastua psykoosiin. Lääkärijohtoinen työryhmä koostui kolmesta sairaanhoitajasta, toimintaterapeutista ja psykologista.
Tapaamiset järjestettiin viivyttelemättä, tarpeenmukaisesti ja joustavasti tilanteen mukaan kouluilla ja nuorten kotona. Työntekijät tapasivat nuorta, hänen perhettään ja muuta verkostoa yhdessä perustason toimijan kanssa.
Hoidon tavoitteena oli tunnistaa mahdollinen psykoosiriski, vähentää psyykkistä kuormitusta ja tukea alentunutta toimintakykyä. Seurantatutkimuksessa todettiin tutkittavien toimintakyvyn, mielialan ja elämänlaadun parantuneen ja ahdistuksen sekä psykoosiriskioireiden vähentyneen merkittävästi hoidon aikana.
Tulokset on julkaistu kansainvälisessä Early Intervention in Psychiatry -lehdessä.