Ajan­kohtai­sta

Varhainen oseltamiviirihoito lyhensi pikkulasten influenssaa

Varhain aloitettu oseltamiviirihoito lyhensi influenssa A:n kestoa pikkulapsilla 3,5–4 vuorokautta. Myös influenssarokote oli tehokas, kun rokotteen viruskannat vastasivat epidemian aiheuttavia viruskantoja hyvin.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Rokote.jpg
Varhain aloitettu oseltamiviirihoito lyhensi merkittävästi influenssa A:n kestoa 1–3-vuotiailla lapsilla, osoitti lääketieteen lisensiaatti Santtu Heinonen väitöstutkimuksessaan.

Inaktivoidun influenssarokotteen ja oseltamiviirihoidon tehosta pienille lapsille on vain niukasti tutkimustietoa. Heinonen selvitti tutkimuksessaan alle 24 tunnin kuluessa oireiden puhkeamisesta aloitetun oseltamiviirihoidon ja influenssarokotteen tehoa pikkulapsilla. Lisäksi hän selvitti influenssan diagnostisten menetelmien käyttökelpoisuutta.

Tutkimus toteutettiin pääasiassa talvien 2007–8 sekä 2008–9 kausi-influenssaepidemioiden yhteydessä TYKS:n lastenklinikalla. Siihen ilmoittautui yhteensä 1 185 lasta.

Influenssarokote osoittautui tehokkaaksi hyvin rokotekannan kanssa yhteen osunutta influenssa A:ta vastaan. Sen antama suojateho oli 84 %. Sen sijaan teho oli heikko rokotekannan suhteen täysin erilaista influenssa B:tä vastaan.

Alle 24 tunnin kuluessa oireiden puhkeamisesta aloitettu oseltamiviirihoito lyhensi influenssa A:ta sairastavien 1–3-vuotiaiden taudin kestoa 3,5–4 vrk. Influenssa B:tä vastaan tehoa ei ollut osoitettavissa. Influenssan jälkitautina kehittyvien korvatulehdusten määrä väheni merkittävästi niillä lapsilla, joiden hoito päästiin aloittamaan jo 12 tunnin kuluessa oireiden puhkeamisesta.

Influenssa pystyttiin havaitsemaan perinteisesti käytetyillä laboratoriomenetelmillä jo 24 tunnin kuluessa taudin alusta 92 %:lla influenssaa sairastavista lapsista. Influenssapikatestin herkkyys taudin alkuvaiheessa oli 90 % influenssa A:n ja 25 % influenssa B:n diagnostiikassa.

Kuume oli ainoa oire, joka itsenäisesti ennusti influenssaa lapsilla, joten influenssaa on vaikea diagnosoida lapsilta pelkkien oireiden perusteella.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030