Varmuusvarasto päivittyy jatkuvasti
Velvoitevarastoissa olevien lääkkeiden luetteloa ehdotettiin äskettäin päivitettäväksi. Velvoitevarastointilakiin ollaan lisäämässä mm. hepatiitti A:n ja B:n, vesikauhun sekä jäykkäkouristuksen hoitoon ja ehkäisyyn käytettävät immunoseerumit ja rokotteet. Velvoitevarastoinnin tarkoituksena on turvata lääkkeiden saatavuus. Lääketehtaiden, lääkkeiden maahantuojien ja terveydenhuollon toimintayksiköiden on varastoitava mm. tiettyjä mikrobi- ja psyykenlääkkeitä, neurologisia sekä sydän- ja verisuonisairauksien lääkkeitä. Valmisteet määritellään valtioneuvoston asetuksella.
Sairauksia ei priorisoida velvoitevarastoinnissa. Fimea toimittaa STM:lle 2 vuoden välein selvityksen lääkeaineluettelon tarkistuksen tarpeesta.
Terveydenhuollon toimintayksiköiden on varastoitava 6 tai 3 kuukauden kulutusta vastaava määrä lääkkeitä lääkeaineryhmästä riippuen, infuusionesteitä 2 viikon kulutusta vastaava määrä.
- TYKS:ssä on myös eräitä harvinaisten vakavien sairauksien lääkkeitä varastossa: esimerkiksi verenhyytymismekanismien komplikaatioiden hoitoon tarvittavia hyytymistekijävalmisteita ja eräiden trooppisten tautien hoitoon tarvittavia valmisteita. Myös erilaisten myrkytysten antidootit varastoidaan, kertoo TYKS:n sairaala-apteekkari ja Varsinais-Suomen lääkehuollon johtaja Kirsti Torniainen.
- Velvoitevarastoista kertyy harvoin hävitettäviä lääkejätteitä, koska varastot perustuvat käyttömääriimme ja valmisteita tarvitaan koko ajan, sanoo Torniainen.