1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Vegaanille ruokailussa on eettinen ulottuvuus
Ajan­kohtai­sta 14/1999 vsk 54 s. 1867

Vegaanille ruokailussa on eettinen ulottuvuus

Biologisena lajina ihminen on sekaruoan käyttäjä, mutta kasvisruokavalioon siirtyneitä tunnetaan jo antiikin ajoilta. Perusteet ovat vuosisatojen kuluessa vaihdelleet uskonnollis-filosofisesta kieltäytymisajattelusta moraalisiin kannanottoihin ja terveyden tavoitteluun. Nykyajan vegaanien ruokavalio on usein osa eettisesti velvoittavaa elämäntapaa. Kasvisruokavalioiden uusi aalto korostaa ruoantuotannon ekologisia ja yhteiskunnallisen tasa-arvon näkökohtia sekä eläinoikeuskysymyksiä.

- Kasvisruokavaliot ovat entistä erikoistuneempia. Esimerkiksi fennovegaanien ruoka-aineiden pitäisi olla tuotettu lähialueilla, sanoo Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Leena Räsänen.

Vegaanien valintojen taustaa tarkasteltiin Terveyden edistämisen keskuksen, Sosiaalilääketieteen yhdistyksen, Suomen Liikunnanopettajain Liiton ja Helsingin yliopiston järjestämässä koulutustilaisuudessa. Kasvisruokailijaryhmistä semivegaanit käyttävät kasvikunnan tuotteiden lisäksi silloin tällöin myös eläinkunnan tuotteita ja lakto-ovovegetaarit munaa ja maitovalmisteita. Vegaanit käyttävät vain kasvikunnan tuotteita.

Erityyppisten kasvisruokavalioiden suosio on 1990-luvulla kasvanut Suomessa varsinkin nuorten ja naisten keskuudessa. Esimerkiksi nuorten terveystapatutkimuksessa vuonna 1998 kasvis- tai kasvispainotteisen ruokavalion käyttäjiksi ilmoittautui 0,5 % pojista ja 5 % tytöistä. Kasvisruokavalioon suuntautuneiden tyttöjen osuus on kasvanut nopeasti.

Vegaaneja koskeva terveystutkimus on pitkään painottunut kasvisruokavalion haittoihin, mutta nykyään on vahva tutkimuslinja myös sen etujen selvittämiseksi, kertoi tutkija Anna-Liisa Rauma.

Lue myös

- Uudet ravitsemussuositukset katsovat jo semivegetaarisen ruokavalion yhtä terveelliseksi kuin sekaruokavalion. Vegaaniruokavaliota ei sen sijaan suositella lapsille eikä raskaana oleville tai imettäville naisille, totesi Anna-Liisa Rauma.

Haittoja vegaaniruokavaliosta voi kehittyä niukasta energiansaannista sekä raudan, B12-vitamiinin, D-vitamiinin ja kalsiumin puutteen vuoksi. Toisaalta niukasta energiansaannista on aikuiselle hyötynä ylipainon välttäminen, ja lisäksi vegaaneilla kolesterolitaso pysyy matalana ja ravinnosta saa runsaasti antioksidantteja.

- Riskien minimoimiseksi tärkeää on koostaa ruokavalio monipuolisesti varsinkin viljojen osalta. Täydennykseksi tarvitaan vitamiini- ja kalsiumlisiä, sanoi Rauma.

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona tyhjensi luentosalit

Periaatteessa kaikki on muuttunut, kertoo Lauri Salaja.

Ajassa
”Vastaamon tietomurto on herätys terveydenhuollolle”

Terveydenhuollon tietoturvaa pitää jatkuvasti arvioida, sanoo Lääkäriliiton terveyspoliittinen asiantuntija Lauri Vuorenkoski.

Ajassa
Lääkärilehti voi myöhästyä

Lääkärilehden postitus myöhästyi keskiviikkona.

Kolumni
Osaamattomuuden ylistys

Kukaan ei osaa, eikä voi osata kaikkea, kirjoittaa Miila Halonen.

Pääkirjoitus
Kollegiaalisuus ulottuu myös verkkoon

Kollegiaalisuusohjeet velvoittavat meitä käyttäytymään toisiamme kohtaan asiallisesti, kirjoittaa Jan Schugk.

Ajassa
Viikko täyttyi etäluennoista ja kloonauksesta

Lääkärilehti seuraa Ronja Vaaraman ­lääketieteen opintoja.