Ajan­kohtai­sta

Verenpaineen kotimittaus kannattaa

Potilaiden omatoiminen sitoutuminen verenpaineen seurantaan kannattaa. Puolen vuoden seurantatutkimuksessa todettiin, että säännöllisesti kotona mittaavien verenpainepotilaiden systolinen verenpaine laski merkitsevästi enemmän kuin vertailuryhmän, jolle tehtiin mittaus vain seurannan alussa ja lopussa.

– Kotimittauksen avulla potilaan on helpompi motivoitua käyttämään verenpainelääkitystä. Varsinkin potilaat, joilla tauti ei oireile mitenkään, voivat muuten kokea lääkityksen turhaksi, toteaa tutkimusta johtanut dosentti Ilkka Kantola Tyksin sisätautien klinikasta.

Kotiseurantapotilaat mittasivat verenpainettaan neljän erillisen viikon aikana kaksi kertaa aamuin illoin. Kotona tehdyssä mittauksessa saatiin matalammat lukemat kuin alku- ja loppumittauksessa vastaanotolla, vaikka mittari oli sama. Omatoimisesti mittaavien verenpaineessa tapahtui suurin lasku tutkimuksen alkupuoliskolla, jonka jälkeen käyrä loiveni.

– Vaikka kaikkien potilaiden kohdalla ei saavutettukaan suositustasoa, päästään säännöllisen mittauksen avulla parempaan hoitotasapainoon kuin muutaman kerran vuodessa terveyskeskuksessa tehdyllä mittauksella. Sitä paitsi terveyskeskuksissa kuluu paljon työaikaa verenpainemittauksiin, jotka voitaisiin yhtä hyvin tehdä rauhallisessa kotiympäristössä, toteaa dosentti Ilkka Kantola.

Kaikille verenpainepotilaille kotimittaus ei kuitenkaan sovi. Esimerkiksi eteisvärinäpotilaiden mittaustulokset digitaalimittarilla eivät ole luotettavia. Lisäksi viime vuosina on markkinoille ilmestynyt useita kotimittareita, joiden kalibroinnista ei ole tietoa.

MAIRA PALOSUO

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030