Lehti 47: Ajan­kohtai­sta 47/2011 vsk 66 s. 3557

Verkonnostaja

Juha-Pekka Honkanen

Kukas kissan hännän nostaa, ellei kissa itse - allekirjoittaneen Lääkärilehden artikkeli Irti väestövastuusta herätti Lääkärilehden artikkelikeskustelujen lomassa puhetta pian ilmestymisensä jälkeen 2008, mutta keskustelu on herännyt jälleen. Tätä kirjoittaessa viimeisin kommentti on tyhjentävä, "jos on tarpeeksi tekijöitä ja mukavia potilaita, toimii melkein mikä tahansa organisaatiomalli, ja jos taas ei ole, tarvitaan jotain mikä on räätälöity sen ongelmallisen paikan nimenomaisiin ongelmiin." Sasse!

Lääkärilehden juttuarkiston nopeakin ja vaikkapa ajan tappamiseksi tehty selaaminen antaa kummasti perspektiiviä nykyhetken uutisointiin. Mitä on kirjoitettu ajan mittaan väestövastuusta? Kuinka paljon Lääkärilehden ulkoasu on kymmenessäkin vuodessa muuttunut! Kannattaa katsoa.

Väestövastuuasiat ovat olleet tapetilla Tampereella, missä joukko Linnainmaan terveysaseman lääkäreitä toi allekirjoittamallaan Aamulehden yleisönosastokirjoituksella esille liian kiireisen työarjen varjopuolia. Viesti oli yksinkertainen: Lisää lääkäreitä. Siitäkö väestövastuun toimiminen on kiinni? Jakakaa kokemuksia keskustelussa.

Lue myös

Ovatko terveyskeskukset enää elvytettävissä toimintakuntoiseksi? kysytään talouteen painottuvalla pohdinnolla myös Keskustelutaulu-alueella. Terveyskeskuspäivillä puhunut THL:n ylijohtaja Pekka Puska on huomauttanut, että terveyskeskukset ovat jäämässä kakkosvaihtoehdoksi. THL:n eväät nojaavat suuriin väestöpohjiin ja yhtenäiseen rahoitukseen. Tarkemmin: "rahoituksen tasapainoa pitäisi siirtää perusterveydenhuollon suuntaan, terveyskeskusten toimintaa kehittää kroonisten kansantautien ja niiden riskitekijöiden hoidossa ja kansantautien ehkäisyyn panostaa enemmän." Keskustelua voisi pitää yllä siitä, miten rahoitusta konkreettisesti siirrettäisiin. Tietääkö tämä sitten kansantautispesialisteja terveyskeskuksiin?

Konsultaatiotaululla keskustellaan Selkärangan tubista ja sittemmin tuberkuloosista itsestään. Tubista on raportoitu viime vuosina kiihtyvään tahtiin: ensin venäläisten vankiloiden epidemioista ja viime aikoina myös Virosta, joka ensin mainittuun verrattuna on todennäköisempi turistikohde. Mitä tuberkuloosista nyt pitäisi sitten ajatella? Tuleeko tubi ja jos tulee, paukahtaako se kylään lääkeresistenttinä kantana?

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030