Lehti 50-52: Ajan­kohtai­sta 50-52/2011 vsk 66 s. 3829

Verkonnostaja

Juha-Pekka Honkanen

Lääkärit haluavat, että heitä johtaa lääkäri, tiedetään tätä nykyä HUS:ssakin. Ja ympäri maata on ajan saatossa opittu, että yksi hyvä keino menettää kokenut ja osaava lääkäri kentältä on hänen ylentämisensä johtotehtäviin, jolloin hänen aikansa menee suurelta osin paperipotilaiden parissa. Edunvalvonnan keskustelu Nuori lääkäri kysyy neuvoa palkka-asioissa on etääntynyt alkuperäisestä aiheesta ja nyt siellä käydään elävää puhetta lääkäreistä johtajina: miten heidät pitäisi valita ja minkälainen koulutus heillä pitäisi olla.

Mitä nuoren lääkärin alkuperäiseen aiheeseen tulee, kysymykseen löytyi palstalta vastaus alle tunnissa. Keskustelutaulun käyttäjien ikähaitari on yli 50 vuotta, joten mukana on niin kokemuksen syvää rintaääntä että nuorempaa ja kenties kirkkaampaakin näkemystä terveyden edistämisen ja sairauden vähentämisen menetelmistä. Palstoilla on niin paljon kokemusta, että lähes mikä tahansa kuviteltavissa ollut tilanne on todennäköisesti tullut jollekin vastaan. Tavoittaako asiallinen kysymys sitten oikean kollegan? Kyllä, jos keskustelutauluja vain lukee säännöllisesti ja osallistuu omalla panoksella keskusteluun, jonka näkee sitä kaipaavan.

Yhteen kysymykseen riittää usein yksi vastaus. Ajankohtaisten ilmiöiden pallottelusta ja kommentoinnista muodostuu kuitenkin kollektiivinen ymmärrys, joka on tekijöidensä summaa suurempi. Tällaista kaivataan Terveydenhuolto ja terveyspolitiikka -alueen keskustelussa Sairauslomakierteiset ja muut vajaakuntoiset. Kenelle työelämän rattaille kuntoutettavista tulisi keskittää pallottelun lopettamiseksi?

Lue myös

Kollektiivinen ymmärrys voi muodostua paitsi virkaiältään erilaisten, myös eri sektoreilla, sairaaloissa, sairaanhoitopiireissä, lääneissä ja maissa työskentelevien lääkärien sananvaihdosta. Sivustaseuraajana kannustaisin lääkäreitä osallistumaan kommentointiin yli erikoisala- ja sektorirajojen. Halutessaan "allekirjoitukseensa" voi lisätä tiedon esimerkiksi erikoisalastaan. Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon rajojen häiventyessä myös lääkärikunnalle avautuu tilaisuus oppia kollegakunnalta aiemmin tiukkaan piirrettyjen rajojen yli. Verkkokeskustelu on hyvä ja helppo alku.

Lääkärien ongelmat ovat kuitenkin usein yhteisiä työpaikkaan katsomatta, kuten huomataan edunvalvonta-alueen keskustelusta TK-ahdinko: Sisäänottomäärien lisäys ja pakkotyö vai yrittäjämalli ratkaisuksi. Erityisen mielenkiintoinen on maininta siitä, kuinka suuri osuus sairaaloiden henkilökunnasta todella osallistuu potilaiden hoitoon.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030