Vertailu: Suomalaislapset kuolevat usein väkivallan tai tapaturmien seurauksena
Lapsia ja nuoria kuolee väkivallan tai tapaturmien vuoksi Suomessa kaksi kertaa enemmän kuin Hollannissa, joka on yksi Euroopan turvallisimmista maista.
Lapsia ja nuoria kuolee väkivallan tai tapaturmien vuoksi Suomessa kaksi kertaa enemmän kuin Hollannissa, joka on yksi Euroopan turvallisimmista maista.
Suomessa kuolee joka kolmas päivä lapsi tai nuori tapaturman, väkivallan tai itsensä vahingoittamisen takia. Alle 20-vuotiaiden kuolleisuus on kuitenkin lähes puolittunut 1990-luvun alusta. Suomalaiset pojat sijoittuivat eurooppalaisessa 31 maan tapaturma- ja välivaltakuolleisuutta koskevassa vertailussa sijalle 22 ja tytöt sijalle 17. Tiedot selviävät European Child Safety Alliancen julkistamista politiikka-arvioinnin tuloksista. Arvioinnin mukaan Euroopan Unionin alueella kuolee lapsi tai nuori tapaturman tai väkivallan seurauksena joka tunti.
Suomessa kuoli tapaturmissa keskimäärin 90 alle 20-vuotiasta joka vuosi vuosina 2007–2009. Itsemurhiin ja väkivaltaan kuoli keskimäärin 50 lasta ja nuorta vuosittain. Kuolleista suurin osa, noin 80 prosenttia, oli 15–19-vuotiaita ja noin 70 prosenttia poikia.
Jopa puolet kuolemista voitaisiin välttää käyttämällä toimiviksi todettuja tapaturmien ehkäisyn keinoja, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.
Suomessa on viime vuosina tehostettu tapaturmien ehkäisyä Kansallisella lasten ja nuorten tapaturmien ehkäisyn ohjelmalla. THL:n mukaan Suomi onkin politiikkatasolla tapaturmien ehkäisyn kärjessä. Pelkkä lain säätäminen ja ohjeistusten antaminen eivät kuitenkaan riitä varmistamaan lasten ja nuorten kasvuympäristön turvallisuutta. Esimerkiksi mopoilun turvallisuuden edistämisen politiikkatoimista Suomi saa eurooppalaisessa arvioinnissa täydet pisteet, mutta kuolleisuus mopo- ja moottoripyöräonnettomuuksissa on yksi Euroopan suurimmista. Huolta herättävät myös nuorten myrkytyskuolemat joihin eivät tehoa samat lainsäädännölliset keinot kuin pienten lasten myrkytyksiin.
THL arvioikin, että tarvittaisiin uusia keinoja ehkäistä erityisesti nuorten vapaa-ajan tapaturmia.
Kuva: Panthermedia