Ajan­kohtai­sta

Vilpillinen tanskalaistutkija lähetti näytteitä Suomeenkin

Taas uusi tiedevilppiepäily. Tanskalainen neurotieteilijä Milena Penkowa on tuttu nimi myös suomalaisille aivotutkijoille, joiden Stroke-lehden artikkelissa on mukana myös Penkowan nimi.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/tiedevilppi.jpg

Kööpenhaminan yliopiston neurotieteilijä, professori Milena Penkowa on joutunut eroamaan tehtävästään epäillyn tutkimusvilpin vuoksi.

Poliisin ja Tanskan tieteellisen komitean tutkimukset kohdistuvat sekä tieteelliseen työhön että tutkimusapurahojen epäiltyihin väärinkäytöksiin. Penkowa itse kiistää syytteet ja pitää niitä kateuden synnyttäminä.

Milena Penkowa on tuttu nimi myös suomalaisille aivotutkijoille. Hänen nimensä esiintyy vuonna 2007 julkaistussa Stroke-lehden artikkelissa, jossa ensimmäinen kirjoittaja on Johan Westberg.

Helsingin yliopiston Haartman instituutin professori Leif Andersson toimi artikkelissa käsiteltävän tutkimuksen ohjaajana ja toteaa Suomen Lääkärilehdelle, ettei suomalainen tutkimusryhmä tehnyt varsinaista yhteistyötä Milena Penkowan kanssa.

– Kyseessä oli oma havaintomme stanniokalsiini 1:n neuroprotektiivisuudesta aivojen iskemian yhteydessä ja interleukiini 6:n roolista tämän prosessin välittäjäaineena. Tarvitsimme tutkimustamme varten muuntogeenisiä hiiriä, joiden aivoissa on IL 6:n yliekspressio. Niitä metsästettiin ympäri maailmaa ja viimein löysimme niitä Tanskasta Milena Penkowan laboratoriosta, kertoo Leif Andersson.

– Penkowa lupasi alun perin espanjalaistutkija Juan Hidalgon kasvattamien hiirien aivoleikkeitä meille sillä ehdolla, että hänen ja Hidalgon nimet ovat kirjoittajina artikkelissa. Tämä on tavanomainen käytäntö, jota vastaan pienen maan tutkijoiden on vaikea taistella, Andersson toteaa.

Anderssonin mukaan omien hiirten kasvattaminen olisi kestänyt vähintään pari vuotta ja tullut maksamaan noin 30 000 euroa.

Penkowan ei tulisi leimata suomalaisia

– Kuulin Penkowaan kohdistuneista tutkimusvilppiepäilyistä toissapäivänä Kööpenhaminassa. On harmillista, jos tutkimuksemme nyt leimautuisi epäluotettavaksi, sillä tutkimus on tehty kokonaan Suomessa eikä Penkowa ole osallistunut siihen millään tavalla. Tämä on valitettavaa, mutta ei tavatonta, kertoo Leif Andersson, joka on vastikään saanut vastaavanlaisen tiedevilppiepäilyn tutkittavakseen Ruotsista.

Milena Penkowa on ollut tanskalaisen tiedemaailman julkkis ja median suosima tieteen popularisoija. 37-vuotias tutkija on ollut runsaasti esillä tiedotusvälineissä, ja media on luonut Penkowasta kiinnostavaa persoonaa esittelemällä myös hänen vaate-, musiikki ja urheiluautomakuaan.

Ulla Järvi

Kuva: Kuvapörssi

Lue lisää tiedevilpeistä ja median roolista Lääkärilehden toimituksen blogista.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030